Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

02. 05. 2014. 14:59   >>  15:01 2

22. PO REDU

Godišnjica početka opsade Sarajeva

Manifestacija „Dani Kantona Sarajevo“ počela je danas polaganjem cvijeća u okviru obilježavanja 22. godišnjice Bitke za odbranu Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je sa članom Predsjedništva Željkom Komšićem, položio vijenac na groblju “Kovači”, okarakterisao je ovaj dan istorijskom prekretnicom za BiH.

"Ovo je jedan od najvažnijih dana u istoriji grada Sarajeva pa i BiH. Naime, da taj dan nisu odlučni patrioti odbranili Sarajevo od specijalaca, daleko organizovanijih naoružanih formacija JNA, istorija bi krenula drugim tokom. Momci su srcem branili Sarajevo. Prisustvovao sam djelovima toga i vidio o kakvoj se hrabrosti i odlučnosti radi. Od odbrane zgrade Predsjedništva BiH, vitalnih pozicija u Sarajevu, jer da su zauzeli RTV Dom i Predsjedništvo, stvari bi krenule drugim tokom", prisjetio se Izetbegović.

Član Predsjedništva Željko Komšić poručio je da se ovi dani i događaji ne smiju zaboraviti jer, ukoliko se zaboravi, vrlo lako se može ponovo dogoditi.

"Važno se sjetiti, odati počast i poštovanje ljudima koji su dali život za ovu zemlju i invalidima. Postoje politički razlozi, moralni razlozi, svi mogući razlozi", rekao je Komšić.

"Zna se šta je bilo 2. maja, mi nikoga nismo dirali u Sarajevu niti pošli na nekoga. Mi smo se branili. Oteli su nam predsjednika države! Pa, koja država ne bi reagovala, koja država se ne bi branila?!", upitao je Komšić.

Na današnji dan, 2. maja 1992. godine, odigrana je presudna bitka za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, poznata kao Bitka za Predsjedništvo Republike BiH. Tog dana počela je otvorena opsada grada Sarajeva koja je trajala 1460 dana.

Drugog dana maja prije 22 godine, po povratku sa mirovnih pregovora u Lisabonu, predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, njegova kćerka, prevodilac Sabina Berberović i zamjenik predsjednika vlade Zlatko Lagumdžija uhapšeni na Aerodromu Sarajevo i odvedeni u Lukavicu u vrijeme žestokih borbi oko Predsjedništva BiH.

General JNA Milutin Kukanjac ponudio iz opkoljene komande da se njemu i ostalim vojnicima omogući izvlačenje u zamjenu za Izetbegovića. U dramatičnim pregovorima, vođenim između članova predsjedništva BiH Ejupa Ganića i Stjepana Kljujića sa generalima JNA, koje je predvodio Vojislav Đurđevac, dogovoreni su principi razmjene.

Pokušaj specijalnih jedinica Jugoslovenske vojske da zauzmu zgradu Predsjedništva BiH kulminirao je na Skenderiji, gdje ih zaustavljaju Specijalna jedinica MUP-a i Teritorijalna odbrana BiH koju su činili građani Sarajeva.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније