Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

10. 05. 2014. 11:23   >>  11:25 3

18 GODINA OBNOVE

SA: Vijećnica ponovo otvorila vrata

Animiranim performansom na zgradi sarajevske Vijećnice u čast obnove i ponovnog otvaranja ovog simbola kulture i znanja, sinoć je završena zvanična svečanost otvaranja tog obnovljenog BiH hrama.

3D mapping videoprojekcija na novoj fasadi obnovljene Vijećnice bila je vrhunac višesatnog muzičko-scenskog spektakla kojim je Vijećnica i zvanično proglašena otvorenom, što je više hiljada građana pozdravilo s oduševljenjem

Na realizaciji ovog projekta predano je radilo sedam mladih umjetnika podijeljenih u dva tima.

U programu otvaranja sarajevske Vijećnice, pored Sarajevske filharmonije, učestvovalo je niz solista i umjetnika, kao i 200 mladih BiH umjetnika.

Ovom značajnom događaju prisustvovalo je oko 300 zvanica, među kojima su bili najviši predstavnici političkog i društvenog života BiH, kao i međunarodne zajednice.

Zanimljivo je da su, s jedne strane bili građani koji su prisustvovali svečanosti, a sa druge demonstranti koji su zviždali i uzvikivali: "Lopovi" i "Izdajice"...Oni su bili odvojeni kordonom policije.

"Na Dan Evrope i na Dan pobjede nad fašizmom vraćamo građanima Sarajeva i BiH istinski, istorijski i arhitektonski biser - obnovljenu zgradu Vijećnice koja je izgrađena krajem 19. vijeka", rekao je, na svečanosti otvaranja Vijećnice predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Dodao je da je u kolektivnoj memoriji građana Sarajeva još živa slika buktinje koja je progutala zgradu gradske Vijećnice i neprocjenjivo knjiško blago u njoj tog 25. i 26. augusta 1992. godine.

Naglasio je da su te slike obišle cijeli svijet koji je zanijemio pred razmjerama i užasom planiranog zločina koji je počeo paljenjem Orijentalnog instituta, Vijećnice, a potom ciljano nastavio sa ubijanjem simbola prkosnog grada: zgrade porodilišta, Olimpijske dvorane Zetra, Skenderije, zgrade Parlamenta i drugih vrijednih objekata.

"Vjerovali smo da se na kraju 20. vijeka u srcu civilizirane Evrope ne mogu ponoviti opsade gradova, teror i snajperske egzekucije nedužnih civila i djece i lomače knjiga. Povampireni fašizam, u svoj svojoj nakaznosti pokazao nam je te 1992. godine da smo se prevarili", kazao je Izetbegović.

Izetbegović je kazao da ovu svečanost posvećuju svakom od onih 11. 541 ubijenih stanovnika Sarajeva tokom najduže opsade u istoriji Evrope.

“Večeras, nakon 22. godine zajedno s našim prijateljima obilježavamo trijumf civilizacije nad varvarstvom, svijetla nad mrakom, života nad smrću, trijumf ideje zajedništva i prožimajućeg suživota nad idejom neljudskih i neprirodnih podjela i sukoba. Iz kosmpolitskog, evropskog, multietničkog Sarajeva šaljemo poruke mira, tolerancije i međusobnog uvažavanja”, zaključio je on.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније