Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

15. 05. 2014. 17:13 >> 17:20

3,2 MILIONA BIRAČA

Opšti izbori u BiH 12. oktobra

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donijela je odluku o raspisivanju i održavanju opštih izbora u toj zemlji za 12. oktobar.

Na oktobarskim izborima građani će birati članove Predsjedništva BiH, poslanike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, poslanike u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, poslanike u Narodnoj skupštini RS, predsjednika i potpredsjednika RS, kao i poslanike u kantonalnim skupštinama.

Za izbore je u budžetu odobreno oko 4,5 miliona eura (8,8 miliona KM).

Uvidom u trenutni broj registrovanih birača, CIK je utvrdio da se na biračkom spisku nalazi 3.231.031 birač, od čega je u Federaciji BiH 2.011.717, a u Republici Srpskoj 1.219.314 birača.

CIK je utvrdio i rokove i redoslijed aktivnosti za opšte izbore, pa tako već od sjutra teče rok za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka i nezavisnih kandidata za opšte izbore koji traje do 30. maja.

Ovogodišnji izbori biće sedmi opšti izbori u BiH od Dejtonskog mirovnog sporazuma, i četvrti od kada se zvaničnici biraju na mandat od četiri godine.

Naime, u tri izborna ciklusa, u periodu 1996. do 2000, zvaničnici su birani na period od dvije godine.

Opšti izbori 2014. održaće se bez sprovedene presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kao i oni 2010. godine, što znači da predstavnici iz kategorije “ostali” i dalje neće moći da budu birani prvenstveno za članove Predsjedništva BiH i delegate u Dom naroda PS BiH, na posrednim izborima koji se sprovode nakon opštih.

Naime, ni nakon četiri i po godine, u BiH nijesu usvojeni amandmani na Ustav BiH i izmjene Izbornog zakona BiH kojima bi se otklonila ta diskriminacija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније