Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

10. 03. 2013. 13:25 >> 13:17

SRBIJA – KOSOVO

Nikolić, Dačić i Nikolić sjutra kod Ešton

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić sjutra će se u Briselu sastati s visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton, kako bi se našlo rešenje za zastoj u pregovorima u vezi sa formiranjem zajednice srpskih opština na Kosovu.

Kosovski premijer Hašim Tači pristaje da se formiraju organi te zajednice, ali ne i da ona ima izvršne nadležnosti, kako želi Beograd.

Ketrin Ešton, koja je pozvala Nikolica, Daćića i Vučića u Brisel, 14. marta će otputovati u Prištinu da bi o tome razgovarala i s Tačijem.

Nova runda dijaloga Beograd-Priština je zakazana u Briselu za 20. mart, a Evropska komisija i Ketrin Ešton 16. aprila treba Savjetu ministara Evropske unije da podnesu izvještaj o napretku Srbije u evropskim reformama i "opipljivom i postojanom napretku u odnosima sa Prištinom".

Ostvarenje ovog napretka ključni je uslov da Evropski savjet i vođe EU, u junu odrede datum početka pregovora o članstvu sa Srbijom.

Dačić je u petak izjavio da državni vrh Srbije putuje u Brisel kako bi bilo iskazano državno jedinstvo kada je riječ o evropskim integracijama i Kosovu.

Kako je izjavio, Nikolić, Vučić i on su više puta iznosili stavove da ako se želi da "dijalog dovede do održivog rješenja za problem paralelizma institucija (na sjeveru Kosova), onda to mora da bude rezultat političkog dogovora, a ne primjene kosovskih zakona i ustava".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније