Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

22. 07. 2014. 19:43 >> 19:43

BAKTERIJA

Makedonija: Troje umrlo od listerije

U Makedoniji su u posljednjih 30 dana zabilježena tri smrtna slučaja od bakterije listerije.

U Makedoniji je u posljednjih 30 dana registrovano sedam slučajeva kod kojih je laboratorijskom analizom potvrđeno prisustvo bakterije listerije. Od sedam zaraženih, troje je umrlo, prenose makedonski mediji.

Kako je saopštilo Ministarstvo zdravlja Makedonije, preminula je jedna osoba od 72 godine, jedna od 59 i jedno novorođenče. 

Listerioza je bakterijska bolest koja se obično javlja nakon konzumiranja hrane kontaminirane bakterijom listerijom, koja se najčešče javlja u mesu, mleijčnim proizvodima, loše opranom voću i povrću.

Za sada su najavljene vanredne inspekcije i uzimanje uzoraka u većim proizvodnim pogonima za hranu i iz magacina za čuvanje i distribuciju hrane, javljaju 24 Vesti. 

O opasnoj bakteriji listeriji se u Srbiji govorilo prošlog mjeseca, kada su pojedine kompanije optužene da izvoze meso lošeg kvaliteta u Rusiju. Ipak, postojanje bakterije nije dokazano niti je bilo prijavljenih slučajeva trovanja. 

Mediji su izvještavali o tome da je ruska strana navela da je u pošiljci smrznutog svinjskog mesa iz Srbije pronađena ta bakterija, ali su izvoznici odgovorili da je to nemoguće, jer se bakterija ne razvija na temperaturama na kojima se meso skladišti. 

Ipak, naveli su da je moguće da je do neke zaraze došlo prilikom skladištenja, poslije isporuke, kada meso prelazi u nadležnost kupaca, prenio je B92.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније