Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

23. 07. 2014. 20:02 >> 20:05
4

AMBASADOR JAPANA U BIH

"Vrijedni ste, kafići vam rade dan-noć"

Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Hideo Jamazaki, prije nekoliko dana je oštro osudio bosanske političare. Tada je, između ostalog, rekao da je Japan voljan da pomogne poplavljenim područjima u Bosni, ali da je razočaran onim što su ponudili političari te zemlje.


"Želio bih da iskažem razočarenje činjenicom da nadležne institucije u Bosni i Hercegovini još uvijek nijesu predstavile konkretan plan obnove zemlje nakon poplava, što podrazumijeva jasno identifikovanje prioritetnih projekata uz predloženi vremenski okvir za njihovu realizaciju", rekao je tada Jamazaki.

On je kao primjer naveo bahatu vožnju političara pod policijskom pratnjom. U putovanjima širom BiH, kako kaže, zapazio je veći broj vozila pod policijskom pratnjom koja velikom brzinom pretiču druga vozila, uključujući i zvanično vozilo japanske ambasade u BiH. Nerijetko se dešava, rekao je on, da pomenuta vozila u potpunosti zanemaruju važeće saobraćajne propise te svojom bahatom vožnjom dovode u neposrednu opasnost druge učesnike u saobraćaju. 

"To me je navelo da se zapitam koji su to zvaničnici Bosne i Hercegovine kojima se dodjeljuje policijska pratnja i koliko se novčanih sredstva izdvaja iz budžeta za ove namjene? Da li i danas, gotovo 20 godina nakon završetka sukoba u BiH, zaista postoje objektivni razlozi za provođenje takvih sigurnosnih mjera? Da li postoje bolji načini da se troši novac poreskih obveznika u BiH? Dozvolite mi da istaknem da u Japanu jedino premijer države ima pravo na dodjelu vozila pod pratnjom", istakao je Jamazaki  za radio Sarajevo.

 

Problem korupcija

 Bosna i Hercegovina ima ozbiljne probleme s korupcijom i ona mora prevazići ozbiljne te probleme, smatra ambasador. 

"Donatorska konferencija je gotova i Japan je spreman da podrži BiH. Ali kao što često kažem i političarima i građanima, japanski novac nije 'lak' . Ja ne mogu tek tako prebaciti novac na račun BiH. vlade. Kako bismo implementirali našu podršku, trebaju nam konkretni zahtjevi s prioritetima i vremenskim rasponom", rekao je ambasador Jamazaki.

Nije mu, kako je kazao, bila namjera da osuđuje bosanske političare. On je bilateralne odnose dvije zemlje ocijenio kao vrlo dobre i podsjetio da Japan pomaže BiH već 20 godina. 

"Politički sistem, kao što dobro znate, je vrlo komplikovan. Mogu donekle da razumijem da za neke odluke treba proći dugo vremena dok se ne donesu. Nije dovoljno samo tražiti novac od međunarodne zajednice. Resursi su ograničeni i političari i vlasti moraju naći način da prebace novac u pogođena područja. U mojoj izjavi pričao sam o policijskoj pratnji. Pokazao sam kroz samo jedan način kako se novac može uštedjeti", istaknuo je Jamazaki.

Ambasador smatra da bi političari i službenici BiH morali da smišljaju načine kako da štede novac i to nije njegov posao, već njihov.

 On je objasnio zašto je onda dao takvu, vrlo neuobičajenu, izjavu za diplomate koji su obično mnogo neutralniji.

"Mnogi japanski diplomatski službenici su vrlo tihi. Ipak, ja nijesam samo japanski ambasador. Ja sam takođe i član Vijeća za implementaciju mira (PIK). Siguran sam da znate da su i mnogi članovi PIK-a prije mene davali ovakve izjave, Nikolas Hil i neke druge kolege", objasnio je on.

 

Bosanci vrijedni u kafićima

Ambasador Jamazaki je u Sarajevu skoro tri godine, a smatra da su Bosanci i Hercegovci vrlo prijateljski raspoloženi i vrlo - naivni. 

"Oni su takođe jako vrijedni. Kafići su otvoreni od rano ujutro do kasno uveče, a to je mnogo duže od japanskih kafića", kroz smijeh  je kazao ambasador Jamazaki.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније