Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

24. 07. 2014. 08:16   >>  09:30

U HOLANDIJI

Sud za OVK od naredne godine

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio da bi sud za ratne zločine koje je tokom sukoba na Kosovu počinila OVK trebalo da bude formiran u Holandiji početkom 2015, prenosi B92.

"Očekujem da je, na osnovu svjedočenja više od 400 svedoka, šef specijalnog tima EU za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu Klint Vilijamson prikupio dovoljno podataka o zločinima počinjenim od 1998. do 2000.  nad srpskim i drugim nealbanskim žrtvama za koje niko do sada nije odgovarao", izjavio je tužilac za ratne zločine za Danas.

On je ocijenio da je srpsko Tužilaštvo zadovoljno razgovorima s Vilijamsonom, jer je, kako je rekao, "dokazano ono što smo tvrdili od početka". 

"Izvještaj specijalnog tima biće objavljen 28. jula u Briselu i to će biti udarac onima koji su zataškavali istragu 15 godina. Mi ćemo nastaviti da sarađujemo na ovom slučaju, koliko je u našoj moći i nadležnosti", rekao je Vukčević. 

Tužilac za ratne zločine je ocijenio i da je Vilijamsonov tim pokazao "izuzetan profesionalizam" i da "nije podlegao eventualnom političkom pritisku". 

Odgovarajući na pitanje da li očekuje da optužnice za trgovinu ljudskim organima budu podignute i protiv aktuelnih kosovskih političara, poput premijera Kosova Hašima Tačija, on je rekao da je srpsko Tužilaštvo prikupilo dokaze o zločinima i njihovim počiniocima i da sada međunarodna zajednica treba da osnuje sud za zločine OVK. 

"Na tom sudu, čije će sjedište biti u Holandiji, sudiće međunarodna sudska vijeća po domicilnom pravu", kazao je Vukčević za Danas. 

On je dodao da očekuje da na Kosovu bude formiran specijalni sud koji bi trebao da sarađuje sa srpskim Tužilaštvom za ratne zločine. 

Danas, pozivajući se na svoje diplomatske izvore u Briselu, navodi da bi među optuženima mogao da bude i jedan od vođa OVK, bivši premijer Ramuš Haradinaj, koji je ranije oslobođen optužbi pred Haškim tribunalom za ratne zločine.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније