Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

25. 07. 2014. 19:58 >> 19:58

MAJSKE POPLAVE

EU sa 30 miliona pomaže Srbiji

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport i ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović potpisali su danas u Obrenovcu sporazum o odobravanju 30 miliona eura bespovratne finansijske pomoći iz pretpristupnih IPA fondova za obnovu 24 opštine poslije majskih poplava u Srbiji.

"Na donatorskoj konferenciji u Briselu Srbija je od EU dobila 80 miliona eura bespovratne pomoći. Današnjih 30 miliona su prva tranša te pomoći", rekao je Davenport i dodao da se već radi na projektima na koje će biti potrošeno i ostalih 50 miliona eura.

Davenport je dodao da će Srbija dobiti i dodatna bespovratna sredstva iz evropskog Fonda solidarnosti u visini od 40 do 50 miliona eura.

"Srbija će imati isti pristup tim fondovima kao da je već postala članica EU", rekao je Davenport na konferenciji za novinare prilikom potpisivanja sporazuma u obrenovačkoj Gimnaziji.

Prema njegovim riječima, Srbija do prve polovine avgusta treba da podnese zahtjev za ta dodatna sredstva o kojem će EU odlučiti do kraja godine.

Ministarka Joksimović je navela da je prošle sedmice evropskom komesaru za regionalni razvoj Johanesu Hanu predala nacrt verzije prijave za sredstva iz Fonda solidarnosti, a riječ je o, kako je precizirala, dodatnim bespovratnim sredstvima u vrijednosti od 40 do 50 miliona eura.

"Očekujem da ćemo to iduće nedjelje, možda čak i u ponedjeljak, usvojiti na Vladi, što znači da ćemo onda zvanično iduće nedjelje aplicirati, prije posljednjeg termina koji imamo na raspolaganju", dodala je ministarka.

Joksimovićeva je, takođe, navela da je u programiranju pretpristupnih IPA fondova 2014. oko 50 miliona eura preusmjereno za sanaciju štete poslije poplava.

Ukupno između 150 i 160 miliona eura bespovratnih sredstava pomoći dolazi iz EU za saniranje posljedica poplava, istakla je Joksimovićeva i zaključila da je EU najveći donator bespovratne pomoći Srbiji.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније