Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92 ]

27. 07. 2014. 14:51   >>  14:51 16

MITROPOLIT PORFIRIJE

"Moramo da se borimo za ćirilicu"

Novi mitropolit zagrebačko-ljubljanski, Srpske pravoslavne crkve, Porfirije, istakao je da je ćirilica dio identiteta srpskog naroda i kulture.

Mitropolit je dodao i da bi svaki pokušaj da se ona eliminiše predstavljao tendenciju da se eliminiše srpsko postojanje na hrvatskom prostoru.

On je, u intervjuu Radio Beogradu, prvom koji je dao nekom domaćem mediju od dolaska na čelo eparhije, rekao da će pravoslavnim vjernicima u Hrvatskoj i Sloveniji pokušati da prenese "neku vrstu elementarnog osjećanja dostojanstva" i pokušati da pomogne da se, kako je rekao, oslobode straha koji evidentno postoji i budu ono što jesu. 

Mitropolit je rekao da može da razumije "65 odsto onih koji su protiv ćirilice zato što i danas u Vukovaru ima više od 1.000 osoba za koje se ne zna šta se sa njima desilo tokom rata". 

Mitropolit smatra da, ipak, ogromna većina u Hrvatskoj hoće da zaštiti pravo srpskog naroda na ćirilicu i da na tamošnjoj političkoj sceni postoji politička volja da se pravo na ćirilicu zaštiti. 

"Ćirilica je dobrim dijelom vezana i za istoriju hrvatskog naroda, ali danas je ona vezana za identitet srpskog naroda i srpske kulture. Svaki pokušaj da se ona eliminiše, prije svega, je kršenje zakona, a samim tim i tendencija da se eliminiše srpsko postojanje na hrvatskom prostoru", rekao je mitropolit. 

On je rekao da Srbi s Hrvatima dijele isti prostor vjekovima, "dijelimo iste probleme, veoma smo slični kao ljudi i kao narodi, i potreba pojedinaca da ukinu taj srpski identitet nas dovodi u situaciju da, htjeli ne htjeli, moramo na sve načine na koje možemo da se borimo protiv takvih ideja". 

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski je rekao i da se broj pravoslavnih vjernika od 90-tih godina smanjuje, ali da nasilnog pokrštavanja nije bilo. 

"Moj zadatak i zadatak crkve je da ako vidimo da postoji tendenciozno i eventualno nasilno prelažanje iz jedne u drugu vjeru ne samo da reagujemo nego i da upotrijebimo sva raspoloživa sredstva da se to spriječi, ali ja do sad nijesam imao priliku da čujem tako nešto", rekao je mitropolit. 

Mitropolit poručuje i da želi da posvjedoči da je moguće da kroz preobražaj, pokajanje i praštanje da se iscijele bolove i da "prihvatimo jedni druge kao ljude i da bez obzira na prethodne promašaje, u kojima smo svi gubitnici, da zidamo svoju sadašnjost".

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније