Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

29. 07. 2014. 19:46 >> 19:46
1

U VEZI IMENA

Makedonija i Grčka bi uskoro mogle riješiti problem

Predstavnik Ujedinjenih nacija Metju Nimec, koji je zadužen za rješavanje spora u vezi s imenom između Makedonije i Grčke, nalazi se u posjeti Makedoniji gdje se danas sastao sa predsjednikom Giorgeom Ivanovim, premijerom Nikolom Gruevskim, ministrom vanjskih poslova Nikolom Popovskim i novoimenovanim pregovaračem Vaskom Naumovskim.

Predsjednik Makedonije je tom prilikom kazao da će njegova zemlja učiniti sve kako bi se konačno riješio problem oko imena.

"Kao što je i do sada radila, Vlada Makedonije će i dalje uložiti napore kako bi se pronašlo rješenje za problem u vezi sa imenom koji imamo sa Grčkom", rekao je Ivanov.

Nimec je izjavio da će nakon održavanja izbora u obje zemlje biti pravi momenat za rješavanje problema oko imena.

"U razgovoru sa premijerom Gruevskim, shvatio sam da makedonska vlada ima konstruktivan stav u vezi sa ovim problemom. Nadam se da će i Grčka pokazati konstruktivan stav", istakao je zvaničnik UN-a.

Naglasio je da je vrlo značajno da problem u vezi s imenom bude što prije riješen kako bi dvije pomenute zemlje razvijale stabilne i dobre odnose.

Nimec će 30. i 31 jula posjetiti Grčku gdje će sa tamošnjim zvaničnicima razgovarati o problemu oko imena Makedonije. Dodao je kako bi se nakon te posjete moglo postići rješenje.

Problem između Makedonije i Grčke u vezi sa imenom traje već 23 godina.

Grčka zbog problema u vezi s imenom nastavlja da blokira Makedoniju na putu prema članstvu u Evropsku uniju i NATO.

(AA)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније