Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Novosti ]

30. 07. 2014. 08:57 >> 12:20
9

IZVJEŠTAJ ICG

SAD dijele BiH na tri dijela

Međunarodna krizna grupa (ICG) u svom posljednjem izvještaju o BiH pod nazivom „Budućnost Bosne“ zagovara podršku ideji uvođenja tri entiteta, odnosno uvođenje i entiteta sa hrvatskom većinom, navodi se u analizi Instituta za društvenopolitička istraživanja iz Mostara.

 

 

Izvještaj Međunarodne krizne grupe, kako se dodaje u analizi, objavljen je pod snažnim uticajem administracije SAD i u velikoj mjeri odstupa od dosadašnjih takvih dokumenata ICG.

"U ranijim izvještajima analitičari ICG nijesu se ustručavali od poricanja činjeničnog ustavnog okvira BiH, odnosno koncepta konstitutivnih naroda, zauzimajući se za centralizaciju i unitarizaciju kao političko-administrativni koncept najprimjereniji za BiH. Sada tvrde da BiH treba ozbiljnu ustavnu rekonstrukciju na način da novi aranžmani treba da favorizuju federalistička rješenja, dok su centralistička pogubna", navodi se u analizi mostarskog Instituta.

Ističe se da „još revolucionarniju promjenu“ predstavlja tvrdnja da je u BiH „potreban novi poredak: normalna federacija, teritorijalno definisana, bez posebne uloge konstitutivnih naroda, ali takva da odgovara interesima njene tri zajednice i pravima svih građana“.

"Nema ničeg pogrešnog u vezi s hrvatskim entitetom. On bi mogao rešiti mnoge probleme: ne bi bilo više potrebe za kantonima i odnosi između države i entiteta, kao i između entiteta i opština, mogli bi biti konzistentni u cijeloj Bosni", navodi se u izvještaju ICG.

ICG dalje navodi da je glavna prepreka entitetu s hrvatskom većinom - politička.

"To je veoma uvredljivo za Bošnjake. Ipak, obrazloženje njihovog odbijanja zvuči prazno", ističu analitičari ICG, koji su mišljenja da je strah Bošnjaka od eventualnog referenduma o istupanju „hrvatskog entiteta“ iz BiH neutemeljen, s obzirom da to za skoro 20 godina nije učinila ni teritorijalno mnogo kompaktnija Republika Srpska.

Objektivno, Banjaluka je u najsnažnijoj poziciji, navodi se dalje u izvještaju, i ističe da je Banjaluka nadišla inostrane diktate OHR-a i spriječila preuzimanje njenih nadležnosti od strane države.

"Dejton joj daje značajan dio zakonodavstva. Ona može potopiti Bosnu, ali bi taj brodolom najvjerovatnije povukao i RS na dno jer bi se našlo malo aktera spremnih da nagrade entitet koji je izazvao drugu bosansku katastrofu", zaključuje se u izvještaju ICG.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније