Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

30. 07. 2014. 21:29   >>  21:33 12

MILORAD DODIK

Srbija da ima i poslanike iz RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da bi bilo dobro da se u parlamentu Republike Srbije nađu i predstavnici Srba koji žive van matice.

Dodik je nedavno dobio pasoš Srbije, a u intervju za list “Danas” podsjeća da je tražio trajnu liberalizaciju dodjele pasoša Srbije, jer Srbi u RS žele državljanstvo Srbije. On kaže da je zahvalan premijeru Srbije Aleksandru Vučiću što je omogućio ubrzanje procedure, ali misli da treba da bude još brža.

“Mislim da svaki Srbin treba da dobije državljanstvo Srbije, da pokažemo privrženost zemlji matici koju smatramo domovinom”, kaže Dodik i dodaje da uvijek “osjeća muku kad putuje s pasošem BiH”.

“Kad odem negdje s pasošem BiH, uvijek me čudno gledaju. Jednom sam išao u SAD preko Holandije gdje su me na aerodromu pretresali. Kad sam im rekao da idem na sastanak u Stejt department, postao sam im još sumnjiviji. Let je kasnio 45 minuta”, navodi on.

Osvrćući se na to da mu državljanstvo Srbije daje mogućnost da učestvujete na izborima u Srbiji, da bira i da bude biran, Dodik ističe da je primarno državnjanin RS, ali da ne vidi razlog da Srbija ne postupi kao neke druge zemlje, poput Hrvatske, koja u Saboru ima kvotu poslanika za hrvatske zajednice van matice.

“Kad su izbori u Hrvatskoj, u Banjaluci vidite bilborde sa kandidatima za predsjednika. Znam Hrvaticu iz Banjaluke koja tu živi, a izabrana je u hrvatski Sabor. Da ne pominjem Mađare. Ne vidim zašto Srbija ne bi krenula u promjenu izbornog zakonodavstva, da omogući kvote. Koliko god nas da izađe na glasanje, za RS bi kvota mogla da bude četiri-pet poslanika, dva-tri za Crnu Goru, po jedan za Makedoniju, Zapadnu Evropu... To bi bila dobra poruka rukovodstva Srbije. Pošto se u Srbiji razgovara o promjeni Ustava, moglo bi da se razmišlja i u tom pravcu”, smatra Dodik.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније