Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

31. 07. 2014. 16:53 >> 16:53
2

SRBIJA

Haos u TE Kostolac, potop u Vršcu

Kiša koja pada više od 10h ugrožava termoelektranu Kostolac u Srbiji, potopljene su ulice Vršca, u Topoli vanredna situacija, javlja B92.

Kako je saopštio EPS Srbije, u Kostolcu su ugroženi su vitalni objekti TE i kopova, ali i grada Kostolca.

"Nevrijeme koje je počelo 30. jula u 22 sata, ne prestaje nad Kostolcem i okolinom već 10 sati. Bujica vode, koja se sliva s okolnih brda, ugrozila je rad i termoelektrane "Kostolac A", tako da je van pogona od jutros blok A2", saopšteno je.

Voda posebno ugrožava kop "Drmno“, na kome je od 23. jula, nakon nevremena, pod vodom zapadni dio ugljenog sistema. 

Na tom kopu borba se vodi s bujicama koje nose dijelove etaža ugrožavajući rudarsku mehanizaciju na svim dijelovima kopa, a posebno u domenu najniže tačke kopa i ugljenog sistema, zapadnog dijela prvog, drugog i trećeg BTO sistema, kao i na odlagalištu. 

Mehanizacija je gotovo neupotrebljiva i trenutno je nemoguće koristiti puteve u kopu koje je bujica prosjekla stvorivši kanjone. 

Kako navodi Tanjug, takvo nevrijeme se ne pamti, jer je u Kostolcu za samo deset dana palo više od 200 litara kiše po kvadratnom metru. Nevrijeme se još ne smiruje i nezahvalne su prognoze u ovom trenutku, jer kiša pada nesmanjenom jačinom. 

Bezbjednost ljudi je podignuta na najviši nivo i u svim ugroženim dijelovima kompanije zaposleni koji su uspeli da se probiju do radnog mjesta rade na sanaciji i sprječavaju veće štete. 

Od 23. jula na snazi je naredba o vanrednom stanju u TE - KO Kostolac i mjere za rad u teškoj elelmentarnoj nepogodi, navedeno je u saopštenju termoelektrane i kopova Kostolac. 

Podsjetimo, za vreme katastrofalnih poplava koje su u maju zahvatile Srbiju, zbog bujica su specijalci iz više zemalja branili TE Kostolac.

 

Vršačke ulice pod vodom

I Vršac se danas bori s jakim nevremenom i velikim količinama vode, a Štab za vanredne situacije u stalnom zasijedanju.

"Vodostaj na brani Veliko Središte je u liniji vanredne odbrane od poplava. Brana Mesić je van linije redovne odbrane od poplava. Ekipe prate situaciju na terenu", saopšteno je iz opštine. 


Obilne padavine su poplavile ulice, a lokalni mediji javljaju da voda prodire u neke kuće, kao i da je ušla u suteren i apoteku Opšte bolnice i Doma zdravlja. Ekipe s pumpama su poslate na teren.

Kako piše "Vršac plus", od sinoć je na području Vršca i okoline palo rekordnih 160 litara kiše po kvadratnom metru, a mehanizacjia je poslata na najugroženije tačke u gradu kako bi se pročistili čepovi u odvodnim kanalima. 

 

Topola proglasila vanrednu situaciju

 Opština Topola od danas je proglasila vanrednu situaciju zbog oluje koja je sinoć zadesila tu opštinu i pričinila ogromne štete na komunalnoj infrastrukturi, a posljedice se još sagledavaju, saopštio je predsjednik opštine Dragan Jovanović, koji je i komandant Štaba za vanredne situacije. 


"Svi lokalni i atarski putevi su oštećeni, naročito u gornjejaseničkom kraju. Rijeke su još uvek u svojim koritima, ali je bilo i grada naročito na potezu sela Blaznava, Vinča i Plaskovac, gdje su mještani stradali i prošle godine. Ponovo je olujni vjetar nosio crepove sa kuća", rekao je Jovanović. 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније