Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

19. 03. 2013. 12:09 >> 12:00

ZAŠTITA SPOMENIKA

Dubrovnik: Počelo čišćenje i konzervacija stećaka

U sklopu projekta valorizacije kulturne baštine srednjovjekovnih stećaka na zapadnom Balkanu HER.CUL, čiji je nosilac Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA, na lokalitetu Novakovo greblje u Čepikućama, u Dubrovačkom primorju, počeli su radovi na arheološkom istraživanju i konzervaciji stećaka.

Riječ je o kasnosrednjovjekovnom groblju sa šest stećaka u obliku sanduka, ploča i takozvanih sljemenjaka iz 14. i 15. vijeka.

Radove izvodi Arheoplan d.o.o, a nadzor obavlja dubrovački Konzervatorski centar. Dio stećaka je bogato ukrašen motivima arkada, scena lova i ratnika kao i ptica kao motiva euharistije, vitica s trolistom i slično, zbog čega je Novakovo greblje jedno od najsačuvanijih i najljepših lokaliteta sa stećcima na području juga Hrvatske.


 

Radovi su započeli 11. marta, a trebalo bi da se okončaju u naredna dva mjeseca.

Prema saopštenju iz Dubrovačko-neretvanske županije, do sada je obavljena dislokacija stećaka te se počelo s arheološkim iskopavanjem površinskih slojeva. Po završetku istraživanja, nakon konzervacije i restauracije, stećci će se vratiti na izvorni položaj. Stećci će se, kao nadgrobni spomenici, očistiti i zaštititi te ostaviti budućim naraštajima na čuvanje i uživanje u ljepotama kulturne baštine.

U sklopu tih arheoloških istraživanja obaviće se i sve nužne analize osteoloških nalaza na temelju kojih će se doznati vrijeme ukapanja pod stećcima te podaci o sahranjenim osobama. Očekuje se da će to dovesti do novih spoznaja o životu i pogrebnim običajima stanovnika Dubrovačkog primorja u kasnom Srednjem vijeku.

Klix.ba

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније