Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

21. 08. 2014. 21:24 >> 21:24
1

KANCEROGENI ZIDOVI

Beograd: Stanovi opasni za život

Samo tri mjeseca nakon što su se uselili u nove stanove u Novom Beogradu, više od 100 porodica u dvije zgrade prisiljeno je da ih napusti, zbog prisustva kancerogene materije. Kako prenosi Al Džazira, toksikološke analize potvrdile su prisutnost fenola u organizmima stanara, a koji dolazi iz zidova. Ova štetna materija ima kancerogena svojstva. Stanove je izgradila državna kompanija.

Stan od 40 kvadrata na kredit kupila je porodica Krneta. Uselili su se početkom godine. Sredili su ga po svojoj mjeri. Nekoliko sedmica kasnije počeli su da osjećaju neprijatne mirise.

Imali su glavobolje i vrtoglavice. Nakon što su uradili analizu urina, kod kćerke i oca pronađene su visoke vrijednosti štetnih materija.

"Jako smo bijesni, jako smo ogorčeni na sve, ja se psihički loše osjećam zato što je ovo jedno vrzino kolo, koje traje dva mjeseca, od početka i našeg kontakta sa građevinskom direkcijom, vrlo malo se uradilo. Mi smo iznajmili stan, plaćamo kredit za ovaj stan, plaćamo podstanarstvo, duple režije - mi to sa našim platama ne možemo da izvedemo", kaže Branka Krneta.

Analiza urina rađena je na Vojno-medicinskoj akademiji. Testirali su se i ostali stanari. Kod polovine je potvrđeno povišeno prisustvo fenola i štetnih kiselina.

Građevinski materijal optanol, korišten u unutrašnjoj gradnji zidova, uzrok je napuštanja tek useljenih stanova.

"Sa problemom neprijatnog mirisa u novim zgradama na Novom Beogradu prijavilo se čak 180 porodica. Oni su se nakon tog problema iselili iz svojih novih stanova", prenosi Al Džazira.

Stanove su uglavnom kupovali mladi bračni parovi sa djecom.  

"Prvenstveno smo zabrinuti za naše zdravlje. Drugo, ne znamo šta će biti stanom - da li će se to sanirati, kako će se sanirati, da li će uopšte ta sanacija uspjeti, koliko je to duboko ušlo negdje", kaže Biljana Resanović, stanarka novog naselja.

Zgrade su prošle tehnički pregled i dobile upotrebne dozvole. Ipak, pregled objekata ne odnosi se na hemijske sastave i kvalitet zraka, jer to zakon ne propisuje.

U Direkciji kažu da krivca treba tražiti u onom ko je dozvolio da izvođači radova kupe neispitan oplatol u kojem je bilo više toksina.

"Građevinska direkcija, osim što je podnijela prijave inspekcijama, podnijela je i krivičnu prijavu MUP-u i tužilaštvu kako bi se rasvijetlile okolnosti u ovom slučaju jer mi zbog propusta drugih strana trpimo ogromnu materijalnu štetu", ističe Katarina Konc iz Građevinske direkcije Srbije.

U Direkciji kažu da će konačno rješenje za stanare imati krajem mjeseca. Ne navode opcije, ali potvrđuju da će im refundirati sve troškove uzrokovane napuštanjem stanova.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније