Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

26. 08. 2014. 17:04 >> 17:11

51,9 ODSTO

Gorenje većinski u rukama stranaca

Vlasnici oko 52 odsto slovenačkog Gorenja su sada stranci, pa ta kompanija više nije u domaćim rukama, piše Poslovni dnevnik. Nakon što je Gorenje, u posljednjih 18 mjeseci, uspješno preživjelo tranziciju i tri dokapitalizacije, iskazane kroz ukupnu vrijednost od 36,6 miliona eura, sada 51,9 odsto vlasničkog udjela imaju stranci.

U velenjskoj kompaniji koja duže od pola vijeka proizvodi kućne aparate pojedinačno najveće udjele iza kojih stoji strani kapital imaju Međunarodna finansijska korporacija (IFC) - 11,8 odsto i japanska grupacija Panasonic sa 9,5 odsto, koja je u Gorenje krajem 2012. godine investirala 10 miliona eura.


U izvještaju o poslovanju za prvih šest mjeseci ove godine objavljen je podatak da osnovni kapital iznosi 102 miliona eura.

Gorenje je u pola godine ostvarilo prihod u visini 601 milion eura, što je naspram učinka za isto razdoblje prošle godine rast od 1,8 odsto. Profit prije oduzimanja kamate, poreza na dobit i amortizacija je skočio znatno više, čak 17,2 odsto, na 43,1 milion, dok je neto dobit iznosila 3,1 milion eura. S obzirom na to da je u prošloj godini na polugodištu Gorenje iskazalo gubitak od 7,8 miliona eura, ova godina je zasad donijela pozitivnije trendove.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније