Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

27. 08. 2014. 19:09 >> 19:09
2

DOJČE VELE

EU ne prepušta Balkan Rusiji

Konferencija o Zapadnom Balkanu ima za cilj demonstraciju podrške i obnavljanje poruke privrženosti EU zajedničkoj budućnosti sa regionom.

Istovremeno, i Berlin i Brisel žele da čuju istovjetnu, uzvratnu poruku.

Lideri šest zemalja Zapadnog Balkana - Crne Gore, Srbije, BiH, Makedonije, Kosova i Albanije kao i Slovenije i Hrvatske, koje su članice EU okupiće se u četvrtak 28. avgusta na skupu u Berlinu.

Najavljujući konferenciju, iz Berlina i Brisela stižu istovjetne poruke. Portparol njemačke vlade, Štefen Zajbert, naglašava važnost razgovora o "otvorenim pitanjima“ u regionu i davanja "novog impulsa“ za njihovo rješavanje. 

"To se posebno odnosi na jačanje i podršku saradnji u regionu kao i na približavanje Uniji, ekonomsko, politički, ali i u oblasti vladavine prava. Njemačka stoji iza obećanja da evropska perspektiva Zapadnog Balkana postoji“, navodi Zajbert. 

Brisel, sa svoje strane, "pozdravlja inicijativu Angele Merkel“ i ponavlja da su regionalna saradnja i upravljanje ekonomijom "ključni faktori“ procesa proširenja. 

"Biće to prilika za razgovore o prioritetima kao što su ekonomija, vladavina prava, obezbjeđivanje stranih investicija, otvaranje novi radnih mjesta“, kaže za Dojče vele, portparol Evropske komisije Peter Stano. 

I dok u Briselu najavljuju da je balkanski samit u Njemačkoj "prvi u nizu“ i da su sljedeći već zakazani za 2015. i 2016. u Austriji, odnosno Francuskoj, evropski analitičari ukazuju na izostanak proširenja sa liste prioriteta EU, na "nacionalizaciju“ tog procesa od strane zemalja-članica, na vidno zaostajanje pojedinih zemalja regiona, ali i na važnu činjenicu da se sastanak organizuje u trenutku zategnutih odnosa Brisela i Moskve.

Nacionalizacija proširenja

Poznavaoci evropske politike već dugo ukazuju na činjenicu da je proširenje prestalo da bude jedna od "ključnih misija“ Evropske komisije i da je taj proces sve više vođen od strane Savjeta EU, odnosno zemalja-članica: 

"Imamo nešto što se zove 'nacionalizacija proširenja'. Zemlje-članice sve više učestvuju u ključnim odlukama u tom procesu, prije nego što bi se oslonile na preporuke Evropske komisije. To se posebno odnosi na Njemačku i njen Bundestag, koji je preuzeo gotovo ključnu ulogu u ocjenjivanju procesa u regionu“, objašnjava orina Stratulat, iz Centra za evropsku politiku u Briselu. 

Ona ocjenjuje da na taj način proces proširenja, sa jedne strane, postaje inkluzivniji i demokratičniji, jer se umjesto samo odluke Brisela traži i mišljenje nacionalnih parlamenta. 

"Sa druge strane tu postoji rizik od pretjeranog miješanja tehnokratskih procedura u proces koji je već postavljen, što ga udaljava od već dogovorenog i dodaje nove uslove i pravila 'uz put', što izaziva frustracije kod onih koji rade na tom procesu, ali i kod građana zemalja aspiranata na članstvo“, kaže Stratulat i navodi primjere uticaja odluke njemačkog Bundestaga na albanski zahtjev za kandidaturu 2009. godine, ali i početak pregovora Srbije o članstvu, prošle godine. 

Da se u proces pridruživanja danas sve više upliću i nacionalni interesi zemalja-članica, i to na način koji „nije uvijek od pomoći“, smatra i Nikolas Vajt, ispred kancelarije "Nezavisni diplomata“. On naglašava da bi bilo bolje da je proširenje ostalo "visoki prioritet“ Evropske komisije, ali i dodaje: 

"Ipak, vrlo je važno da se ovaj sastanak održava u Berlinu. Kancelarka Merkel jeste vodeći političar u Evropi. Ona je dominantnija vjerovatno i od svojevremeno Helmuta Kola, koji je kao ravnotežu imao Francuze, čiji su lideri danas slabi. Dakle, sama činjenica da ona pitanje Balkana gleda ozbiljno u sred velike krize sa Rusijom, ukazuje da Evropa neće dići ruke od Balkana, da taj region ostaje evropski interes i buduća teritorija koja se neće prepustiti Rusiji. Čini mi se da se ovim sastankom šalje jasna poruka ne samo zemljama Zapadnog Balkana već i Moskvi“, zaključuje Vajt.

Od Balkana se očekuje da dokaže svoj "evropski izbor“

Pored najava zvaničnog Berlina i Brisela, ali i očekivanja koja dolaze iz glavnih gradova zemalja učesnica konferencije, evropski analitičari u prvi plan dnevnog reda ove konferencije stavljaju upravo pitanje "posvećenosti zajedničkoj budućnosti“, što se u ovom trenutku direktno odnosi na pitanje veza Zapadnog Balkna, pogotovo Srbije, sa Rusijom. 

"Mislim da će EU na svakom koraku podsjećati zemlje Zapadnog Balkana da ukoliko žele da uđu u 'klub', moraju da poštuju njegova pravila. Nije ovdje samo pitanje trgovine, već čitavog pravnog poretka u EU, ali i balansa moći na kontinentu. Dakle, čuli smo da su Srbija, BiH i druge zemlje regiona napravile 'evropski izbor'. Ako jesu, onda to moraju i da pokažu“, smatra Nikolas Vajt. 

Ocjenjujući inicijativu Angele Merkel, na osnovu koje je došlo do organizacije sastanka u Berlinu, kao "pozitivnu i konstruktivnu, a ne kritičku“, iz Centru za evropsku politiku dodaju da će se pred regionalnim liderima "pogotovo onim iz BiH, Makedonije i sa Kosova“ u Berlini naći i pitanje njihovog zaostajanja u procesu evrointegracija. 

"Ova inicijativa povezana je i sa potrebom da se suočimo sa činjenicom da postoji nedovršeni posao na Balkanu. To jeste posebno važno u trenutku kada Rusija 'vježba mišiće' u komšiluku, a neke od zemalja Balkana stoje ili čak nazaduju u procesu približavanja EU. Zato je neophodna revitalizacija tog procesa, neophodno je da se pozitivni signal ovakvog angažovanja zemalja-članica materijalizuje u konkretne korake približavanja EU i balkanskih zemalja“, zaključuje Stratulat. 

Pred berlinski sastanak na vrhu, poznavaoci evropske politike i balkanskih prilika upozoravaju "Mostar, Banjaluku i Sarajevo“ da ne očekuju da će im njihovi "saveznici“ doći spolja i pomoći im da riješe probleme, niti će se to dogoditi na sastanku sa Angelom Merkel. 

Liderima u BiH se još jednom poručuje da moraju međusobno da sarađuju na pronalaženju rješenja za svoju zemlju.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније