Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

29. 08. 2014. 10:22 >> 10:21
7

ISLAMSKA DRŽAVA

Kosovo: Otac odveo sina na sirijsko ratište

Kosovsku javnost zapanjila je priča nacionalne televizije KTV o ocu koji je prije dva mjeseca odveo svog sina, osmogodišnjaka, u rat u Siriju, prenosi radio Slobodna Evropa.

O slučaju je govorila majka djeteta Pranvera Abazi, navodeći da je to učinjeno bez njene dozvole. Na dan kada su otišli, suprug joj je rekao da sa sinom ide na nekoliko dana u Rugovsku klisuru, kod Peći. 

“Dijete je bilo bez gardarobe i rekla sam mu (suprugu) zašto barem nešto nije ponio jer je to šuma i hladno je. Kazao je da će biti unutra i da to nije potrebno. Htjela sam sinu da dam garderobu, ali suprug je rekao da će autobus uskoro da stigne. Kad su krenuli tražila sam od sina da se pozdravi sa mnom. Tad me je zagrlio i otišao“, kazala je Pranvera za KTV.

Nedelju dana kasnije preko telefona joj je stigla poruka od supruga u kojoj je napisao da je sa sinom u Siriji i da nema često signala. Nedavno je vidjela slike na kojima je njen sin sa ostalim borcima i sa djecom pod zastavom Islamske države, ISIS.

Pranvera dodaje da joj je suprug inače bio pobožan, ali nikada nije pomislila da će uzeti sina i otići.

„Sa sinom sam se čula samo jednom na kratko. Pitala sam ga gdje je, rekao je da je veoma daleko. Pitala sam ga s kim je – kazao je da je sa muslimanskom braćom, i više mu nisu dali da priča“, kazala je ona, moleći svog supruga i sve one koji drže njenog sina, da ga što prije vrate. Istog dana kada je u javnosti izašla priča, na" Facebook"-u je otvorena stranica pod nazivom „Bring back our boy“ (vratite nam našeg dečaka), a kojom, na osnovu objava, upravlja porodica i koja je do sad okupila preko 6.000 članova.

Portparol kosovske policije Baki Kelani u izjavi za RSE navodi da su istražni organi poduzeli sve mjere od trenutka kada je slučaj prijavljen policiji.

„Policija Kosova vrši istragu ovog slučaja na Kosovu, ali istovremeno razmjenjuje i informacije sa državama koje mogu da pomognu u objelodavanju tog predmeta, uključujući i Tursku“, kazao je Kelani.

I to nije jedini slučaj na Kosovu.

Iz Islamske zajednice Kosova potvrdili su da je u posljednje vrijeme uočeno da roditelji koji su odlučili da se upute na krizna žarišta, kao što su Irak i Sirija, sa sobom vode i svoju djecu. Tačan broj takvih slučajeva je nepoznat zato što se oni, kako kažu, kriju i od Islamske zajednice.

Zvaničnici te institucije to oštro osuđuju, navodeći da je zloupotreba djece greh.

„Ovo je nešto nezamislivo što može da se dogodi članovima porodice, a naročito najvoljenijima, bezgrešnoj djeci. Ne znam šta više reći ovom ludilu, osim to da mora da se najoštrije osudi“, kaže za RSE sekretar Islamske zajednice Resul Redžepi.

On je apelovao kod svih onih koji su odlučili „da žrtvuju sebe“, da u tome barem ne uključuju svoju porodicu i da djecu vrate kući.

„Molim ih da što prije vrate djecu i da se njima vrati osmjeh na lice u krugu svoje porodice“, kazao je Redžepi.

Bivši predsjednik Skupštine Islamske Zajednice Džabir Hamiti, a sada član te institucije, navodi da je odlazak Albanaca u Siriju i Iraku pogrešan put i da nema ništa sa islamskom vjerom.

„Veoma je zabrinjavajuće kada čujemo da ima i djece koja su tamo otišla ili koju vode u taj nesigurni ambijent. Apelujemo svim porodicama i svim ljudima koji su se možda od različitih tutora ubijedili da pođu u rat, da to ne čine, da ne budu dio tog rata, koji je postao globalna briga“, kazao je Hamiti za RSE.

On okrivljuje trenutno rukovođstvo Islamske zajednice za odlazak mladih u Siriju, zato što nije poduzela odgovarajuće mjere na vreme a kako bise sprečila ova pojava.

„Priznali ili ne, trenutno rukovodstvo Islamske zajednice Kosova nažalost nije poduzelo preventivne mjere u prošlosti, ali i sada ćuti. Jer obaveza je ovog rukovodstva, a koju nisu sproveli, da javnosti objasne da takva interpretacija religije nije zapravo nešto što religijia podržava, sa realnošću religije u zemlji, regionu i u okolnostima pod kojima živimo. Pokazali su neodgovornost i za to treba da snose odgovornost sami“, kazao je Hamiti.

Nepoznatan je tačan broj Kosovara koji su se borili ili koji se bore u Siriji ili Iraku, a prema informacijama iz policije, do sada je na tim žarištima ubijeno 16 državljana Kosova.

Policija Kosova je 11. avgusta uhapšila oko 40, a potom i još dvoje, državljana Kosova od sumnjom da su učestvovali u borbama u Siriji i Iraku, pružajući podršku terorističkim organizacijama ISIS i Al-Nusra. Jedan od uhapšenih je i imam džamije u Gnjilanu, koji se sumnjiči se da je bio jedan od glavnih ispiratora džihada. Svima njima je određen jednomjesečni pritvor.

Inače, Skupština Kosova je marta ove godine u prvom čitanju usvojila nacrt zakona o zabrani učešća Kosovara u stranim sukobima, za šta se pojedinci mogu kazniti i sa 15 godina zatvora. Takav zakon, međutim, zbog raspuštanja Skupštine, nije stupio na snagu.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније