Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

31. 08. 2014. 14:44 >> 14:43
2

HRVATSKA-SRBIJA

"Spor oko granice riješiti dogovorom"

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da se teritorijalni spor Srbije i Hrvatske oko Šarengradske ade na Dunavu još može riješiti dogovorom.

"Još uvijek je otvorena mogućnost dogovora dvijju zemalja oko granice, ali ako dogovor ne bude postignut, postoje mehanizmi kako države rješavaju granične sporove", rekao je Josipović u intervjuu za internet magazin Žurnalist.

Prema njegovim riječima, Hrvatska i Srbija mogu odlučiti da granični spor rješava medjunarodni sud ili ići na arbitražu. 

"Nijedno od tih rješenja ne znači pogoršanje međudržavnih odnosa", poručio je Josipović. 

On je ocijenio da je spor Hrvatske i Slovenije oko granice u Piranskom zalivu dobar primjer kako treba riješiti takav problem. 

"Nijesmo se uspjeli dogovoriti pa smo prepustili nezavisnim međunarodnim sudijama da donesu odluku koju će obje zemlje poštovati", kazao je Ivo Josipović. 

Šarengradska ada je ostrvo na Dunavu u blizini Bačke Palanke. 

Hrvatska tvrdi da joj je to rječno ostrvo katastarski pripadalo do raspada Jugoslavije i da ga je Srbija nezakonito prisvojila. 

Srbija i Hrvatska imaju još sporova u vezi sa granicom na Dunavu. 

Josipović je još naveo da se predstavnici hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji žale da im se prava ne poštuju u potpunosti. 

"Nadam se da će se ispoštovati ono što je dogovoreno između dijve zemlje i da će Srbija osigurati zastupljenost hrvatske zajednice u svim tijelima državne vlasti, javnim ustanovama i preduzećima, te drugim institucijama", rekao je Josipović. 

Omladinski magazin Žurnalist pokrenuli su i uređuju studenti Odsjeka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније