Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

02. 09. 2014. 13:23 >> 13:22

SLUČAJ "MEDIKUS"

'Doktor smrt' lociran u Holandiji

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije dostavilo je glavnom tužiocu EULEX-a Džonatanu Ratelu infomacije kojima raspolaže o ljekaru Jusufu Somnezu, optuženom za ilegalnu transplantaciju organa, nakon što je prošle nedjelje uz pomoć svjedoka saradnika lociran u Amsterdamu, u Holandiji.

Sonmez, koji je dobio nadiak 'Doktor smrt', bio je glavnooptuženi u slučaju ilegalnih transplantacija bubrega u klinici „Medikus“ kod Prištine, gdje je bio glavni hirurg i jedan od vođa kriminalne grupe koja se bavila nelegalnim presađivanjem bubrega. On je uhapšen početkom januara 2011, u Istanbulu, ali je poslije saslušanja, u roku od 24 sata, pušten uz kauciju

U postupku pred sudom u Prištini sudilo mu se u odsustvu, dok su Ljutfi Derviši i njegov sin osuđeni na po osam, odnosno sedam godina i tri mjeseca zatvora.

"Na osnovu saznanja kojima raspolaže Tužilaštvo za ratne zločine, Sonmez je učestvovovao u transplantaciji organa otetih Srba, Roma i nelojalnih Albanaca u 'Žutoj kući' na Kosovu", saopšteno je iz Tužilaštva za ratne zločine Srbije, prenosi Anadolija.

Cio „slučaj ‘Medikus’“ otkriven je još 2008. godine. Tada je turski državljanin kome je prethodno na pomenutoj klinici izvađen bubreg bio malaksao na prištinskom aerodromu „Slatina“ samo sa dokumentima „Medikusa“, što je izazvalo sumnju kod radnika obezbjeđenja. Zatim je specijalni izvjestilac Savjeta Evrope Dik Marti pomenuo „slučaj ‘Medikus’“ u svom izvještaju iz 2010. godine.

Na osnovu tog dokumenta kasnije je formiran specijalni istraživački tim EU na čelu sa tužiocem Klintom Vilijamsonom. Ovaj američki tužilac prije mjesec dana predstavio je svoj izvještaj u Briselu. U njemu se navodi da je vrh Oslobodilačke vojske Kosova učestvovao u zločinima protiv čovječnosti - ubistvima, otmicama, mučenjima otetih Srba, Roma i drugih nealbanaca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније