Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

14. 09. 2014. 11:19 >> 11:27

SLOVENIJA I HRVATSKA

Rijeke stagniraju, opasnost prolazi

Iako nivo rijeka u Sloveniji stagnira, opasnost od poplava za stanovništvo i privredne objekte još nije prošla. I u Hrvatskoj je situaciija jutros stabilna, na području Karlovca je prošao vrhunac vodenog talasa rijeka Korane i Kupe.

Jučerašnja kiša je prije svega u istočnoj Sloveniji poplavila više od 1.000 objekata i na 181 putu pokrenula preko 240 klizišta i odrona zemlje i kamenja.

Prema podacima Uprave za zaštitu i spašavanje, evakuisano je sedamnaest ljudi, jedno lice je izgubilo život, a za jednim se još traga.

U pomoć poplavljenima je priskočilo preko dve hiljade vatrogasaca, 60 pripadnika civilne zaštite, kao i pripadnici vojske Slovenije, koji su crpili vodu, utvrđivali protivpoplavne nasipe i osposobljavali puteve.

U nekim dijelovima zemlje je zbog poplava bio proglašen crveni alarm. 

Mjesto Gradac: Kuće odsječene

I u Hrvatskoj je situacija jutros stabilna, na području Karlovca je prošao vrhunac vodenog talas, rijeka Korane i Kupe. Naispi su izdržali i obje rijeke počele su da se spuštaju.

Ima i izuzetaka, tako da je Mjesto Gradac u Karlovačkoj županiji odsječeno je od ostatka županije, a mještani traže pomoć.

"Sve su kuće odsječene, ne možemo van, sve je pod vodom. Vojska mi je juče jedva bacila par vreća, svi idu za Donje Mekušje, niko ne spominje Gradac. Od Selca mi smo odsječeni. Grozno nam je. Svi uz Kupu smo odsječeni ", rekla je za Radio Mrežnicu jedna mještanka.

Sava raste

Na području Bosanske Gradiške tokom dana očekuje se dalji rast rijeke Save što će prouzrokovati plavljenje površina u mjesnim zajednicama Vrbaška, Gašnica, Bistrica i Orubica, saopštio je bosanski Štab za vanredne situacije. U poplavljenim područjima Unsko-sanskog kantona (USK), prema izvještaju Kantonalnog operativnog centra Civilne zaštite, stanje je danas nešto bolje.

Naloženo je da se pripreme paketi vode i hrane za domaćinstva koja se nalaze na nebranjenim područjima.
Štab je na jutrošnjoj sjednici konstatovao da je trenutni vodostaj rijeke Save od 730 centimetara na nivou kada se uvode redovne mjere zaštite od poplava.

Naloženo je da se u funkciju stave mobilne pumpe koje su tokom noći dopremljene u Bosansku Gradišku da bi se obezbijedilo kontinuirano ispumpavanje podzemnih voda iz kanalizacionog sistema.

U poplavljenim područjima Unsko-sanskog kantona (USK), prema izvještaju Kantonalnog operativnog centra Civilne zaštite, stanje je danas nešto bolje u odnosu na prethodni dan. Najteže je i dalje na području optine Cazin. Kiša danas ne pada, te se nivo i dalje smanjuje.

Iz poplavljenih kuća voda se povlači, a vlasnici čiste i saniraju štete.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније