Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

14. 09. 2014. 14:24 >> 14:30
4

BIVŠI OBAVJEŠTAJAC

Beč centrala za islamiste iz Bosne

Bivši pripadnik američke obavještajne službe NSA Džon Šindler ukazuje da je Beč važno mjesto za teroriste „Islamističke države “(IS), dodajući da je glavni grad Austrije centrala za radikalnu salafističku scenu iz Bosne i Hercegovine.

Šindler, koji je godinama u NSA bio zadužen za srednju, istočnu i jugoistočnu Evropu rekao je bečkom dnevniku „Esterajh“ da je većina austrijskih džihadista porijeklom iz Čečenije, Turske i „prije svega iz Bosne“.

Najveći dio su mladi ljudi, koji su rođeni u Austriji ili kao mala djeca došla u zemlju, a među njima ima i konvertita.

Upitan zašto su džihadisti prije svega poreklom iz Bosne Šindler je rekao da postoji snažna veza između radikalnih islamista u Austriji i jugoistočnoj Evropi od 1990-ih godina i rata u Bosni.

Centar bosanskog džihadizma je u Beču, ne u Sarajevu, jer u Austriji lakše mogu da regrutuju, a i zato što bosanska obavještajna služba oštrije djeluje protiv radikalnih lica.

Sve više ekstremista putuje između Beča i Bosne, a većina ekstremista je živjela u Austriji i tu se radikalizovalo“, objasnio je on.

Kao jedan primjer on je naveo nedavno uhapšenog hodžu Bilala Bosnića, koji je, kako je kazao, de fakto glava frakcije IS u Bosni, koji je prethodno živio u Austriji. „Veoma veliki broj islamističkih ekstremista iz Bosne ima vezu sa Bečom“, tvrdi Šindler.

On je istakao da se trenutno 160 osoba iz Austrije bori ili do sada borilo na strani IS u Sirije, kao i da ima na stotine simpatizera te organizacije u Austriji.

Borci se, kako je objasnio, regrutuju preko interneta.

U Beču, prema njegovim riječima, „snažna radikalna salafistička scena“ skuplja novac i borce direktno za IS, a poznat centar tih islamista navodno je jedna džamija u blizini kasarne „Štiftkaserne“.

Austrija - sigurno ostrvo za regrutovanje islamističkih boraca

Iz Njemačke, prema tamošnjim vlastima, ima 320 džihadista u Siriji i Iraku. Međutim Njemačka ima deset puta više stanovnika od Austrije. Radikalni salafizam je tokom protekle dvije decenije kontinuirano jačao u Austriji“, naveo je Šindler.

Što se Austrije tiče on je ocijenio da austrijski zakon za borbu protiv terorizma nije išao u korak sa rastućom opasnošću.

Takođe je kazao da IS predstavlja direktnu opasnost po Austriju.

"Opasnost koja polazi od salafista u Austriji raste i veoma se mora ozbiljno shvatiti, prije svega kada se džihadisti vraćaju sa Bliskog istoka. Austrijske vlasti moraju prestati da gledaju u drugom smjeru", kazao je on.

Proteklih godina nije bilo terorističkih atentata u Austriji zato što radikalni islamisti smatraju tu zemlju kao sigurno ostrvo za regrutovanje boraca i novac za druge zemlje. Sada situacija prijeti da izmakne kontroli i to je neprihvatiljovo“, smatra Šindler, ističući da Austrija mora da djeluje protiv terorizma u sopstvenoj zemlji.

 

(Blic)

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније