Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92 ]

16. 09. 2014. 08:46 >> 08:45

PODACI ZA SRBIJU

U državnoj upravi 7.553 savjetnika

Svaki četvrti državni službenik, zaposlen u javnoj adminsitraciji Srbije savjetuje nekoga.

 

Od oko 28.000 službenika, njih 7.553 ima zvanje savjetnika.

Najviše ih je, pi[e Blic, u ministarstvima, pravosudnim organima i organima u sastavu minsitarstava. Osim toga, ministri i potpredsjednici Vlade imaju pravo da angažuju posebne savjetnike, kojih je za sada više od 30, s obzirom na to da još nijesu svi članovi kabineta Aleksandra Vučića iskoristili mogućnosti koje im daje odluka Vlade o broju posebnih savjetnika i mjerilima za naknadu za njihov rad. 

U centralnoj administraciji Srbije, ima oko 28.000 zaposlenih, kažu za Blic u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. Srbija, u odnosu na zemlje regiona, ima vrlo malu centralnu adminsitraciju, navodi beogradski list.

Zvanje savjetnika je zakonski termin kojim se određuje državni službenik koji obavlja državno-službeničke poslove sa visokom stručnom spremom (zvanja su od mlađeg do višeg savjetnika), a to su poslovi pisanja zakona, izrade analiza i praćenja stanja oblasti, sprovođenja zakona, rešavanjau upravnom postupku...Pored savjetnika, postoje službenici sa višom školom (stručni saradnici) i srednjom (referenti). 

Na kraju postoje i nameštenici koji obavljaju poslove podrške, kao što su vozači, sekretarice. 

Sam broj od 7.553 zaposlenih sa zvanjem savjetnika na republičkom nivou, što je podatak od jula 2014. govori o tome da poslove kreiranja politke, zakona, i druge najkompleksnije djelatnosti u upravi obavljaju ljudi sa visokom stručnom spremom, objasnili su u Ministarstvu. 

Kad je riječ o samim ministarstvima, u njima je, ako se izuzmu resori odbrane i unutrašnjih poslova, svaki osmi zaposleni sa zvanjem savjetnika. Najviše je savjetnika u Minsitarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније