Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

16. 09. 2014. 09:48 >> 09:46

IMA JOŠ POSLA

Ukidanje rominga nije tako blizu

Dogovor o ukidanju rominga nije tako blizu, jer su, kako prenosi B92, države regiona tek na početku višegodišnjeg procesa prilagođavanja cijena.

"Sljedeće godine bez rominga na ljetovanje - ova pobjedonosna najava iz Crne Gore, međutim, samo zvuči kao dobra vijest. U srpskom regulatornom tijelu kažu da bi trogodišnji proces ukidanja rominga između kandidata za članstvo u EU - Srbije, Makedonije, Crne Gore, Albanije i Turske mogao da počne potpisivanjem sporazuma krajem septembra", navodi B92.

Milan Janković iz srpskog RATEL-a kaže da to svakako nije moguće izvesti odmah. "Svi su dobili zaduženja na sastanku u Skoplju da još jednom razmotre mogućnosti zakonodavnog okvira i svih tih stvari koje treba da se urade da se jedan takav sporazum postigne", objasnio je Janković.

A takav međudržavni sporazum omogućio bi da se cijene rominga između zemalja kandidata u roku od tri godine izjednače sa onima koje trenutno važe u EU.

"To je dosta niže. Za govor i za SMS nekoliko puta, a za prenos podataka odnosno korišćenje interneta i data traffic to je 20 do 30 puta", kaže Janković.

Regionalni regulatori očekuju protivljenje lokalnih operatera, jer ukidanje ili smanjenje cijene rominga za njih znači smanjenje prihoda. Iz državnog operatera Telekoma Srbije nijesu željeli javno da govore, ali se njihov stav podudara s onim koji zastupaju i Telenor i VIP, a to je da bi voljeli da su bili obaviješteni o ovoj inicijativi.

Telekom Srbije nije zvanično obaviješten o pokretanju inicijative za ukidanje rominga u zemljama regiona. Potpuno ukidanje rominga moglo bi da znači i formiranje jedinstvenog telekomunikacionog tržišta za pomenute zemlje, što je vrlo kompleksno pitanje.

"Međutim, prije bilo kakvih ozbiljnijih komentara morali bismo imati uvid u dokument", kazali su iz Telekoma.

U VIP-u smatraju i da je rok od tri godine za ukidanje rominga nerealan, jer je i Evropskoj uniji za to trebalo više od šest godina.

Dok iz Crne Gore poručuju da za sprovođenje ove inicijative nije potrebna saglasnost mobilnih operatera, resorni srpski ministar Rasim Ljajić kaže da Sporazum neće biti obavezujući. On, međutim, vjeruje da će korist biti obostrana - manji računi za građane, a više telefoniranja u regionu za mobilne operatere.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније