Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Blic ]

16. 09. 2014. 10:45 >> 10:58
5

MALOLJETNICA

Poginula Bosanka koja je pobjegla u džihad

Jedna od dvije maloljetne Bečlijke, porijeklom iz Bosne, koje su pobjegle iz porodičnog doma u Austriji u Siriju navodno je tamo poginula.

 

Austrijski dnevnik "Salcburger Nahrihten" tvrdi da je jedna djevojka poginula u Siriji, ali za to nema potvrde.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije Aleksandar Marakovic rekao je da i ta ustanova raspolaže sa tom informacijom, da ju je provjerila, ali da ne može u potpunosti da tvrdi da je ona tačna.

Međutim, on je dodao da su roditelje informisani da je njihova ćerka možda poginula.

Generalni direktor za javnu bezbjednost Konrad Kogler potvrdio je odgovarajuće glasine, ističući da se one ne mogu trenutno verifikovati.

Samo dan ranije je austrijska štampa prenijela da Sabina Selimović (15) i Samra Kešinović (16), koje su u aprilu pošle iz Beča u džihad očigledno vrbuju tinejdžere iz Austrije da im se pridruže.

Sabina i Samra su 10.aprila napustile porodični dom u Beču, a u oproštajnoj poruci roditeljima su saopštile da idu u Siriju da se bore za islam.

Od tada nema ni traga od njih, a Interpol je pronašao slike dvije djevojke bosanskog porijekla, koje su odrasle u Beču, odjevene u burke sa kalašnjikovima u rukama.

Ovog mjeseca policija je uspjela da spriječi druge dvije maloljetnice da iz Graca otputuju u Siriju, koje su rekle da su pošle u džihad.

Policija veruje da su Samra i Sabina dvije djevojke inspirisale da se pridruže terorističkoj organizaciji Islamistička država (IS).

Bečki dnevnik "Kronen cajtung" tvrdi da Samra i Sabina redovno "četuju" sa mladima na platformana socijalnih mreža, prenoseći kako imaju odličan život na frontu, veličaju ubistva nevjernika.

Austrijska policija pretpostavlja da IS koristi Samru i Sabinu za vrbovanje maloljetnika, i ukazuju da nije poznato da li to čine svojom voljom ili su instrumentalizovane od strane terorista, to jest natjerane.

Za sada je potpuno nejasno šta je natjeralo dvije maloljetne Bosanke da odu u džihad. Prije odlaska one su imale kontakt sa mladim Čečenima i posjećivale džamiju u 2. bečkom okrugu.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније