Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Tanjug ]

16. 09. 2014. 12:17 >> 12:15

I NA KOSOVU

Radikalizacija islama u BiH

U Albaniji ne postoji osjetna radikalizacija islamske omladine, ali situacija je drugačija na Kosovu i u Bosni i Hercegovini (BiH), gdje uticaj sa islamskog prostora sa sobom donosi opasnosti, objavila je danas austrijska agencija APA.


Premda austrijski kontingent pri KFOR-u tvrdi da ne primjećuje nikakvu radikalizaciju na Kosovu, nedavno je uhapšeno 40 džihadista a procjenjuje se da je oko 200 „Kosovara" trenutno u redovima Islamske države (IS), podsjeća APA.

Iguman manastira Dečani Sava Janjić ocijenio je u izjavi agenciji da je Islam na Kosovu zasada umjeren, ali da bi to moglo da se promijeni.

"Uticaj vehabija je snažan," rekao je on ističući da međunarodna zajednica nije dovoljno učinila da Kosovo zaštiti od saudijskih fondacija.

Opasnost od radikalizacije otac Sava vidi i u Sandžaku i Makedoniji.

"Turska predstavlja otvorena vrata ka sjevernom Iraku", konstatovao je on, piše APA.

Dok su se, nakon raspada bivše Jugoslavije, etnički konflikti od Srbije do Bosne i na Kosovu, odrazili na vjerskom polju, Albanija se tek oslobađala ateističke izolacije, navodi agencija.

Sve vjerske zajednice u Albaniji, nakon svrgavanja komunista, morale su početi od nule, pošto je poslije 25 godina ukinuta zabrana vjera. U Albaniji, dodaje agencija, ne može se primijeniti pojednostavljena formula pripadnosti – srpsko je pravoslavno, albansko muslimansko, jer u toj zemlji živi 95 odsto etničkih Albanaca, od kojih je oko 60 odsto muslimana i do 30 odsto hrišćana.

Rimokatolički biskup u Tirani Rok Kola Mirdita ne vidi opasnost od islamizacije.

"U Albaniiji vladaju tolerancija i harmonija“, tvrdi on dodajući da u postoje mladi, koji su bili izloženi „ispiranju mozga“, ali ne previše.

Tako su muslimani iz Velike Britanije sagradili džamiju, koja nije priznata od albanske islamske nadležne vlasti. Mnogi mladi Albanci studiraju u islamskim zemljama, osnovana je ekstremistička ćelija, ali vlasti su obzrive, kaže biskup.

Albanija nije islamska država, ističe i pravoslavni biskup Andon iz Tirani, piše APA. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније