Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

16. 09. 2014. 18:21 >> 18:19
7

MISLI – DOVOLJNO JE

Filaret se izvinio SPC i vladama CG i Srbije

Episkop mileševski Filaret izvinio se Vladama Crne Gore i Srbije, kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi zbog govora u kojem je iznio optužbe na račun vlasti dvije države i SPC. Filaret se, zbog svog govora na praznik Velike Gospojine, u manastiru Dovolja, u blizini Pljevalja, izvinio i predstavnicima Evropske unije, istakavši da se odriče nepromišljenih i neodogovornih riječi.

Filaret je tada kazao da da ne priznaje SPC i da je nikada neće priznavati jer se „mnogo promijenila i nije više kao što je nekad bila”. On je tada ocijenio da Crna Gora i Srbija ne idu dobrim putem, jer „samo balimo o Evropskoj uniji dok narod sve siromašnije živi zbog EU”. „Ovako vaši djedovi i pradjedovi nisu činili i radili nego su čuvali obraz i dušu svoju spasavali. Danas nemamo ni duše ni obraza, samo znamo da balimo o EU, a sve teže i teže narodu od vaše EU. Nikakvi ste ljudi, nikakav smo narod, ako čekamo da nam neko iz Evrope donese tanjir čorbe”, riječi su zbog kojih se Filaret danas izvinio.

"Na prvom mjestu odričem se potpuno nepromišljene i nedgovorne tvrdnje da ova Crkva više nije Crkva što je nekada bila, da je to neka nova Crkva koju ja ne priznajem", naveo je episkop Filaret u izjavi objavljenoj na sajtu SPC.

On kaže da je bio, jeste i ostaje episkop SPC na čelu sa patrijarhom Irinejom.

Episkop Filaret tvrdi da je on tom prilikom bio "pod emotivnim nabojem", te da je njegova besjeda, izazvala opravdanu uzmenirenost u javnosti.

Tada izgovorene reči, navodi Filaret, bile su izraz trenutne lične opterećenosti zbivanjima u Raškoj oblasti, međunarodnim pritiscima i rješavanjima suštinskih pitanja srpskog naroda.

Konstatujući da su „usta srpskih i crnogorskih zvaničnika puna EU”, Filaret ih je, na avgustovkom okupljanju zamolio da ponekad pomenu i Rusiju. „Kažite nekad Rusija, neće vam ništa biti, kažite i Balkan i neku drugu riječ. Niste valjda toliko postali mutavi da ne znate nikakvu više riječ izgovoriti od EU. Nemam ja ništa protiv EU, samo EU ima mnogo svojih problema, jada i belaja. Nemojte misliti da su čitav svijet, Putin i Rusija ludi i blesavi, a samo ste vi, Crnogorci i naši Šumadinci pametni…”, naveo je Filaret, ocjenjujući još da je bruka što uvodimo sankcije Rusiji.  One koji su to uradili nazvao je bijedama. On je još kazao da Srbija povećanjem nataliteta za 20 godina može vratiti Kosovo bez ijednog ispaljenog metka. „Srbija, ako hoće Kosovo, ne treba da se klanja onom koji joj je uzeo Kosovo, već neka vodi politiku nataliteta. I vi niste u Crnoj Gori ništa bolji, nego ste još gori. Podgorica, Ulcinj, Bar i Budva pune se nekim drugim svijetom”, rekao je vladika SPC na Gospojindan.

SPC se, do sada, nije oglašavala povodom te izjave svog episkopa.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније