Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

18. 09. 2014. 11:08 >> 11:09
3

BEZBJEDNOSNA PRIJETNJA

CIA: BiH četvrta po broju članova u IS

BiH je na četvrtom mjestu u svijetu po broju članova ekstremističke oranizacije Islamska država u odnosu na ukupan broj stanovnika, prenose "Nezavisne" podatke CIA.

U najnovijem izvještaju američke Centralne obavještajne agencije (CIA) je precizirano da se u ovom trenutku na strani IS-a, organizaciji koja je zauzela dio Iraka i Sirije, bori 350 bosansko-hercegovačkih državljana koji su otišli u džihad, odnosno 92 na milion stanovnika.

Takva masovnost u odnosu na ukupan broj stanovnika BiH, navodi banjalučki dnevnik, u ovom segmentu državu svrstava na neslavno četvrto mjesto u svijetu, odmah iza Jordana (315 boraca IS-a na milion stanovnika), Tunisa (280) i Saudijske Arabije (107). 

I dok se Islamskoj državi priključuje sve više dobrovoljaca i iz BiH čini se da bezbjednosni i politički aparat u zemlji, navodi banjalučki dnevnik, problemu pristupa "prilično obezglavljeno", da li zbog kompleksne političke situacije, izborne godine, ili nekog drugog faktora. 

Profesor na Fakultetu za kriminalistiku i sigurnosne studije u Sarajevu Sakib Softić upozorava da sama činjenica što su 350 dobrovoljaca iz BiH, mahom muslimani, "Bošnjake može staviti u poziciju da budu tretirani kao bezbjednosna prijetnju na Balkanu". 

"I sama država BiH može biti tretirana kao bezbjednosna prijetnja, zbog čega države u okruženju i Evropskoj uniji mogu da počnu da razmišljaju o preduzimanju mjera. Dakle, ukoliko BiH ne preduzme radikalne korake ka uklanjanju tog zla, dovodi se u složenu situaciju", upozorava Softić i naglašava da učestvovanje na stranim ratištima mora biti kažnjivo. 

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Dušanka Majkić smatra da problem postoji godinama, ali da nema spremnosti da se o tome i govori. 

"Čak i kada je napravljen zakon on se ne sprovodi, a onda kada su preduzimane velike, pompezne akcije, više su poslužile kao upozorenje tim ljudima da se sklone", ističe Majkić i, takođe, upozorava da odlazak džihadista iz BiH u IS može da postane veliki regionalni problem. 

Inače, na neslavnoj listi odmah iza BiH su Kosovo (83 džihadista IS-a na milion stanovnika), Albanija (46), Palestina (28) i tek onda velike evropske države poput Danske, Francuske, Velike Britanije, Holandije... 

Kada je riječ o ukupnom broju pripadnika IS-a iz pojedinih zemalja, Saudijska Arabija i Tunis su neprikosnoveni, sa po oko 3.000 dobrovoljaca na strani ekstremista, iz Maroka ih se priključilo oko 1.500, a iz Jordana oko 900. 

Od evropskih država prednjače Francuska, sa oko 930 džihadista, Velika Britanija (procjene se kreću od 600 pa do, čak, 2.000) i Njemačka sa više od 400, što je podiglo nivo zabrinutosti u ove tri ključne članice Evropske unije.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније