Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

22. 09. 2014. 20:15 >> 20:13
2

IZAZVAO BURU

EU: Krst na Zlatištu podriva pomirenje

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH pozvali su danas vlasti entiteta Republika Srpska da brzo djeluju kako bi se osiguralo poštovanje relevantnih zakona, piše u saopštenju za javnost Delegacije EU u BiH u kojem komentariše postavljanje krsta na Zlatištu iznad Sarajeva.

Osvrćući se na postavljanje krsta na Zlatištu, obroncima Trebevića iznad Sarajeva, portparol Delegacije EU-a u BiH i specijalnog predstavnika EU, Endi Mekgafi istakao je da "lideri i politički akteri u BiH bi trebalo da u svakom trenutku podržavaju pomirenje i vladavinu prava. Ovaj potez podriva oboje“.

U saopštenju se navodi da se "od svih političkih aktera i medijskih kuća u BiH očekuje da pokažu vođstvo i odgovornost i osiguraju da njihove izjave u javnosti i izvještavanje ne iskorišćavaju ovo pitanje za podizanje međunacionalnih tenzija ili stvaranje straha i podjela".

"Evropska unija očekuje od javnih ličnosti u Bosni i Hercegovini, bez izuzetka, da izjavama ne pokušavaju da dižu tenzije, već da se pridržavaju normi razumnog i konstruktivnog govora."

U noći između subote i nedjelje, na Zlatištu je podignut krst, spomen obilježje "u znak sjećanja na više od 6.500 ubijenih sarajevskih Srba", kako su naveli iz Saveza logoraša Republike Srpske. Uslijedile su brojne reakcije, kao na primjer da taj čin znači "politički simbol provokacije i netrpeljivosti", "početak kampanje fašističkih partija", "nastavak huškačke retorike Milorada Dodika i njegovih sljedbenika"...

Nekoliko osoba sinoć je pokušalo i da obori postavljeni krst.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније