Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

22. 09. 2014. 21:43 >> 21:42
1

28. SEPTEMBRA

Organizatori: Biće Prajda

Ove godine, Parada ponosa u Beogradu će biti održana, uvjereni su organizatori, ali ističu da bezbjednosna procena održavanja tog skupa nije njihova ni odgovornost ni mogućnost.

Predstavnik organizatora Prajda Boban Stojanović izjavio je da ih je na sastanku ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uvjeravao da policija čini sve kako bi taj skup protekao u najboljem redu, prenosi Tanjug.

Stojanović kaže da je taj sastanak protekao u "prijatnom tonu" i da su oni uvjereni da sve ide ka tome da šetnja zakazana za 28. septembar bude i održana.

Konstatovao je i da je ove godine atmosfera znatno drugačija, odnosno da je manje tenzija u javnosti i u medijima u odnosu na prethodne godine.

"Mislim da je i broj prijetnji koje smo dobili znatno manji, ali mi ih svakako prijavljujemo. Ono što smo primetili jeste i da policija to sada prilično brže sve procesuira i da se svi oni ljudi koji upute takvu vrstu prijetnje koja može potencijalno da ugrozi skup brže privode pravdi", rekao je Stojanović.

Ukazujući da se ljudska prava ne dobijaju preko noći već da je to proces za koji mora da se bori, Stojanović je naveo da šta god da se desi 28. septembra oni nastavljaju borbu i zalaganje da država postane demokratska i da bezbjednost svih građana ne bude upitna.

Stojanović ističe da prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić neće biti na čelu Prajda.

"Njemu tamo nije ni mjesto. Nama je mjesto na čelu kolone i mi ćemo je predvoditi, jer je ovo je skup građana, a ne Dačićev privatni skup", rekao je Stojanović.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović izjavila je da Vlada Srbije podržava održavanje Parade ponosa u nedjelju, 28. septembra, i izrazila nadu da će se Parada i održati. Dodala je da Paradi neće prisustvovati zbog službenog puta.

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbije Majkl Davenport rekao je da je održavanje Parade bitan korak za priključivanje Srbije EU i najavio podršku šetnji.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније