Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

23. 09. 2014. 11:06   >>  11:04 10

"PRAJD" U BEOGRADU

SPC: Paradirajte, ali od svog novca

Srpska pravoslavna crkva je saopštila da je protiv Parade ponosa u Beogradu, ali da njeni učesnici "imaju pravo da paradiraju, ali samo o svom i trošku svojih nalogodavaca".

"Imate pravo da paradirate, ali samo o svom trošku i trošku svojih nalogodavaca, ma kako se oni zvali, kako za paradu, tako i za obezbjeđenje, no ne o trošku Srbije - bombardovane, razorene, moralno i ekonomski osakaćene, osiromašene, poplavljene, na stub srama prikovane", navodi se u saopštenju SPC, koje je potpisao patrijarh Irinej.

Srpska pravoslavna crkva je i ove godine osudila najavljeno održavajne Parade ponosa koju vidi kao "besprizorni skup nametnut Srbiji i Beogradu". 

"Da li zbog suštinski apsurdnog paradiranja država treba da u trenutnoj nemaštini troši milione za obezbjeđenje šačice sugrađana i njihovih gostiju za paradu od nekoliko stotina metara u centru Beograda", navodi se u saopštenju SPC. 

"Ovih dana se ponovo nasilno nameće besprizorna gej parada Beogradu i Srbiji. Organizatori ovakvog paradiranja i njihovi mentori iz Evrope ne žele da izvuku pouku iz onoga što su prouzrokovale prethodne parade", ističe patrijarh i upozorava na sve opasnosti koje parada može da izazove "na obje strane". 

Prethodne parade su, kako se dodaje, izazvale otpor ogromne većine građana, nemire i izazivanje agresivnosti, buđenje rušilaštva i destruktivnosti kod nekih slojeva društva, posebno mlađih... 

SPC je upitala organizatore i učesnike parade da li se zaštita njihovih privatnih prava sme i može ostvarivati "ponižavanjem i gaženjem moralnih osjećanja ogromne većine čovječanstva". 

"Ako je gej seksualno opredjeljenje opravdano i treba ga propagirati, na osnovu čega to isto ne važi i za pedofiliju, masovno raširenoj u zapadnom svijetu, incest... Po čemu je njihovo pravo manje pravo od takozvanog prava vaše seksualne (dez)orjentisanosti", navodi SPC. 

SPC učesnike skupa pita i "zar ste toliko zaslijepljeni svojom pohotom i egoizmom" da vam ne smeta stavljanje cijelog državnog aparata u svoju službu i velike neosnovane troškove organizacije parade. 

"Samo vaše nastojanje da svoje parade nazivate parade ponosa, ne svjedoči li nesigurnost vaše savjesti u ispravnost vašeg oprjedeljenja i načina življenja", navodi patrijarh. 

Takođe, organizatore SPC pita da li paradom pokušavaju da nametnu svoj stil življenja drugima "naročito neiskvarenoj djeci i neiskusnoj omladini" zbog čega su, kako se navodi, s punim pravom zabrinuti njihovi roditelji i vaspitači. 

Parada ponosa u Beogradu je zakazana za nedelju, 28. septembar, čime bi trebalo da bude okončana Nedelja ponosa koja je započela juče. 

Kako je nekoliko puta rečeno iz Vlade Srbije, Prajd bi ove godine trebalo da bude održan, iako se i dalje čeka da nakon "bezbjednosnih procjena" bude definitivna odluka.

(B92)

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније