Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

22. 03. 2013. 23:02 >> 23:02
1

ZA PREDSJEDNIŠTVO DIREKTNO

Lideri partija iz BiH prihvatili prijedloge Brisela

Lideri i predstavnici sedam političkih partija u Bosni i Hercegovini razgovarali su danas u Briselu s generalnim direktorom Direkcije Evropske komisije za proširenje Stefanom Saninom o sprovođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci".

 

Razgovarali su i o izboru tri člana Predsjedništva BiH direktnim glasanjem na izborima. Predsjednik HDZBiH Dragan Čović izjavio je potom da su se razgovori "dosta dobro završili".

Šest parlamentarnih stranaka u BiH je načelno prihvatilo ponuđeno rješenje domaćina, a odbila ga je samo Stranka demokratske akcije.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ 1990) Božo Ljubić je rekao da su se politički lideri opredijelili za direktan izbor članova Predsjedništva BiH: jednog iz Republike Srpske, a dva iz Federacije BiH, slijedeći ustavnu strukturu dva entiteta.

- Republika Srpska bila bi jedna izborna jedinica, a u Federaciji BiH bi se izbor članova Predsjedništva bazirao na deset kantona - objasnio je Ljubić.

SDA je sporazum ocijenila kao neprihvatljiv jer Republika Srpska ostaje jedna izborna jedinica, a Federacija BiH se, umjesto jedne izborne jedinice, kako je do sada bilo, dijeli na deset izbornih jedinica - kantona.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija je kazao da će predloženi model za izbor članova Predsjednistva BiH omogućiti svakom građaninu da se kandiduje i da se direktno opredijeli koga želi u Predsjedništvu BiH kao svog kandidata.

Lagumdžija je ocijenio da su političari iz BiH, poslije sastanka u Briselu, mnogo bliže rješenju za sprovođenje presude "Sejdić-Finci", nego što su ikada bili. Dervo Sejdić i Jakob Finci tužili su državu BiH jer, kao predstavnici romskog, odnosno jevrejskog naroda u BiH, nemaju pravo da se kandiduju za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine.

Evropski sud za ljudska prava donio je decembra 2009. godine presudu u korist Sejdića i Fincija i naložio BiH da iz državnog Ustava i Izbornog zakona ukloni diskriminatorske odredbe, ali to do sada nije učinjeno.

Današnji sastanak trebalo bi da posluži kao priprema za naredni dijalog na visokom nivou između Evropske Unije i BiH 11. aprila u Mostaru.

Na sastanku u Briselu bili su predsjednici SDP Zlatko Lagumdžija, HDZ BiH Dragan Čović, SBB BiH Fahrudin Radončić, HDZ 1990 Božo Ljubić, SNSD Milorad Dodik, SDS Mladen Bosić, i iz SDA Šefik Džaferović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније