Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

01. 10. 2014. 20:43   >>  20:42 3

KRAJ SUĐENJA

Karadžić: Sudi se srpskom narodu

Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji sudi se cijelom srpskom narodu, izjavio je bivši politički vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić na kraju svog suđenja za genocid na kojem je optužen za neke od najgorih zločina počinjenih u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

„Srpski je narod taj kojem se sudi, cijeli srpski narod“, rekao je Karadžić u završnim riječima, optuživši kancelariju haškogtužiocadajeza zločinepočinjene  u ratuu BiH(1992.-1995.)podizala optužnice isključivo protiv Srba. 

 

 

Karadžić je optužen da je zajedno s generalom Ratkom Mladićem, vojnim komandantom bosanskih Srba, i bivšim jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem orkestrirao etničko čišćenje na velikom području BiH nakon što se ta republika 1991. otcijepila odJugoslavije. Karadžića se posebno tereti da je odgovoran za pokolj skoro 8000 muslimana, odraslih muškaraca i dječaka, u Srebrenici u julu 1995.

„Ja znam istinu, tužilac zna istinu i pokušava da prevari sud. Da sam ja sudij, bio bih duboko uvrijeđen“, rekao je Karadžić. Dodao jeda tužilaštvo izmišljadokaze kada tvrdi da je htio da promijeni etničku sliku BiH.

Iako tvrdi da nije kriv za zločine koji mu se pripisuju, izvinio se žrtvama.

Kakva god bila konačna odluka o individualnoj krivici, Radovan Karadžić razumije da kao predsjednik Republike Srpske snosi moralnu odgovornost za svaki zločin koji su počinili građani ili snage RS, kazao je 69-godišnji bivši predsjednik RS-a. „Sve sam učinio kako bih izbjegao rat, a tokom rata sam sve učinio da ublažim patnje što je više moguće“, istakao je Karadžić koji sa svojom argumentacijom nastavlja i sjutra.

Karadžić je optužen po 11 točaka optužnice za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid tokom rata u BiH u kojem je poginulo oko 100.000 ljudi, a oko 2,2 miliona je raseljeno.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније