Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

01. 10. 2014. 20:31 >> 20:30
3

BEOGRAD

Vojna parada bez četničkih obilježja

Na vojnoj paradi u Beogradu, koja je zakazana za 16. oktobar, neće biti četničkih obilježja, kaže za "Danas" ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić.

Ikonografija vojne parade u Beogradu, zakazane za 16. oktobar, kojoj će prisustvovati ruski predsjednik Vladimir Putin, biće određena simbolima koji su karakteristični za borbu protiv fašizma, dakle komunističkim i socijalističkim, bez obzira na zvaničnu srpsku politiku procesa rehabilitacije četničkog pokreta i izjednačavanja partizana i četnika.

Kako je za Danas rekao ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić, zastave i drugi simboli koji će preovlađivati tokom vojne parade biće oni koji se odnose i pripadaju oslobodiocima Beograda u Drugom svjetskom ratu, a među njima nema mjesta za četnička obilježja i, kako je rekao, „te priče“. 

Imajući u vidu da se kao najveća čast vojne parade ističe prisustvo predsjednika Rusije Vladimira Putina, odnosno način na koji Rusija pristupa obilježavanju godišnjica borbe i pobjede nad fašizmom, postavlja se pitanje kako će Srbija, uprkos zakonski utvrđenoj zvaničnoj politici izjednačavanja četnika i partizana, kao i rehabilitacija četničkog pokreta, pristupiti toj manifestaciji.

Skupština Srbije je u protekloj deceniji usvojila dva zakona koji čine rehabilitaciju zvaničnom politikom - Zakon o izjednačavanju prava partizana i četnika i Zakon o rehabilitaciji. 

„Četnici nijesu učestvovali u oslobađanju Beograda u Drugom svjetskom ratu i zato neće biti nikakvih četničkih obilježja i simbola tokom niza svečanosti obilježavanja 70 godina od tog događaja“, ističe Gašić za Danas. 

On napominje da je sastavljen radni tim, odnosno organizacioni odbor vojne parade i da će se on pobrinuti da ikonografija te svečanosti asocira na sto godina od početka Velikog rata i 70 godina od oslobođenja Beograda.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније