Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

19. 10. 2014. 13:20 >> 16:21
43

KONAČNO DOBIO ULICU

Peku Dapčeviću bulevar u Beogradu

Beograd je danas dobio Bulevar Peka Dapčevića, čime je odata počast proslavljenom komandantu jedinica koje su prije 70 godina oslobodile Beograd od okupatora.

Tablu sa natpisom "Bulevar Peka Dapčevića", otkrio je na Voždovcu gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji je poručio da se na ovaj način i ispravlja jedna istorijska nepravda i da je značajno što je jedna ulica dobila naziv komandanta Narodne oslobodilačke borbe.

Odlukom Skupštine grada Beograda, Peko Dapčević i Koča Popović, dva junaka Drugog svjetskog rata, osobe koje su imale ključnu ulogu u oslobođenju Beograda, dobili su ulice koje će nositi njihovo ime.

"Ovo je vrlo značajno, ne samo zbog njih, već zbog svih koji su živote dali oslobađajući Beograd i na ovaj način čuvamo uspomenu na sve njih", rekao je Mali i podsjetio da je Peko Dapčević prvi počasni građanin Beograda i da je to priznanje dobio na prvu godišnjicu oslobođenja prijestonice, 20. oktobra 1945. godine.

Mali je poručio i da će "Grad Beograd nastaviti da prihvata inicijative za imenovanje ulica po znamenitim Srbima koji su mnogo toga učinili za našu zemlju".

Vijence i cvijeće ispod table "Bulevar Peka Dapčevića" na Voždovcu, gdje je preimenovan dio Kumodraške ulice, položili su predstavnici SUBNOR-a, grada Beograda i Podgorice.

Peko je rođen 25. juna 1913. godine u selu Ljubotinj, kod Cetinja. U prvim danima Trinaestojulskog ustanka nalazio se na funkciji člana Okružnog komiteta KPJ za Cetinje i komandanta Lovćenskog partizanskog odreda. Bio je član, a izvjesno vrijeme i zamjenik komandanta, Glavnog štaba NOP odreda za Crnu Goru, od njegovog formiranja avgusta 1941. godine. Kao član Glavnog štaba i komandant Lovćenskog partizanskog odreda dao je veliki doprinos stvaranju i učvršćivanju partizanskih jedinica, izvođenju borbenih poduhvata i razvoju Narodnooslobodilačkog pokreta u Crnoj Gori.

Početkom aprila 1942. godine postavljen je za komandanta Glavnog štaba NOP odreda za Crnu Goru i Boku, a maja iste godine imenovan je za člana Vrhovnog štaba NOP i DVJ. Septembra 1944. godine komandovao je Prvom armijskom grupom, koja je izvela operacije za oslobođenje zapadne Srbije i Šumadije i Beogradsku operaciju.

 

 

Пратите нас на

Коментари43

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније