Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

21. 10. 2014. 21:47 >> 21:45
4

VELIKA ALBANIJA

Rama: Mit koji se koristi protiv Albanaca

Velika Albanija je, u prvom redu, prastari strah Srbije koja se povremeno pojavljuje i u susjednim zemljama ili koju spominju jedan ili dva strana novinara koji vjeruju da su otkrili veliku istinu ako govore o Velikoj Albaniji, kazao je, u intervjuu za Frankfurter slgemajne cajtnug, premijer Albanije Edi Rama.

"Ali već tu se priča završava. Velika Albanija nije naš projekat, baš kao ni komadić tkanine sa albanskim simbolima, sa našom zastavom ili zastavom bilo koje druge Albanije, koji je letio iznad beogradskog stadiona, a što smo, navodno, mi isplanirali. Takođe nije tačno da jačaju velikoalbanske stranke", kazao je Rama.

Kako je kazao premijer Albanije, u toj zemlji postoji stranka koja ide u tom pravcu, ali ona nikada na parlamentarnim izborima nije dobila ni jedan odsto glasova i izgubila se kao kap soli u vodi.

"Naš stvarni projekt je velika Evropa, a ne velika Albanija. Dozvolite mi da vas podsjetim: Albanci u Albaniji, na Kosovu, u Makedoniji, u Srbiji, u Crnoj Gori, u Grčkoj nikada nisu bili problem za druge, već su, naprotiv, uvijek nastojali da drugi ne budu problem za njih, da ih ne protjeruju, da ih ne marginaliziraju ili diskriminišu na etničkoj osnovi... Velika Albanija je mit koji održavaju oni koji taj mit žele da koriste protiv Albanaca", kazao je Rama.

Odgovarajući na pitanje da li promjena termina posjete Beogradu znači Vučićevo odbijanje razgovora, Rama je kazao da su se oni dvojica, nakon dugog telefonskog razgovora, usaglasili da to bude 10. novembar.

"Dakle to nije bilo odbijanje. Sigurno je da postoje teškoće, ali postoji i dobra volja da se one prevaziđu. Ono što se dogodilo nakon fudbalske utakmice u Beogradu pokazalo je koliko je labilan mir u našem regionu i koliko je lako vratiti se starim navikama. Sto godina nakon početka Prvog svjetskog rata mi na Balkanu prvi put u našoj zajedničkoj istoriji doživljavamo da ne postoje ozbiljni konflikti, a to je mnogo važnije nego sukobi tokom jedne fudbalske utakmice", zaključio je Rama.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније