Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

22. 10. 2014. 10:24   >>  10:22 15

EŠDAUN OCIJENIO

Raspad BiH vodi u rat

Nekadašnji visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun ocijenio je da bi nastojanja da se raspadne BiH, a jačaju njeni eniteti, mogla dovesti do rata.

"Sedam godina BiH ide unazad. Sedam dugih godina Ketrin Ešton vodila je službu za spoljne poslove EU i u BiH i nijesmo vidjeli nijedan korak ka sprečavanju negativnih trendova koji su uništavali napredak postignut u prethodnoj deceniji, a koje je započeo predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik", izjavio je Ešdaun u britanskom Domu lordova, a prenosi sarajevski Dnevni avaz.

Prema njegovim riječima, izbori od 12. oktobra ove godine u BiH "opet su dali priliku istim ratnim vođama i onima koji su BiH vukli nazad proteklih sedam godina, da nastave destruktivne aktivnosti". 

Bivši visoki predstavnik za BiH je rekao da se "Dodik ponaša kao šef neke države, a ne jednog od dva enititeta u BiH", i da bi nastojanje da se "raspadne država BiH, a jačaju njeni eniteti, moglo dovesti do rata". 

"A mi stojimo i nijemo posmatramo. Zato što smo dopustili Dodiku da pokrene staru priču o secesiji, dobili smo kontra reakciju s bošnjačke strane. Retorika podjela dobila je na snazi u proteklih sedam godina, a retorika ujedinjenja nestaje", upozorio je Ešdaun. 

On je istakao da se u BiH prepliću interesi proruskih snaga koje prave nerede u Ukrajini i džihadista koji šire smrt i paniku Bliskim istokom. 

"Rusija sada igra podle igre s Republikom Srpskom. Obećavaju im prljav novac, kako bi odbili pomoć MMF-a. Rusija se igra ukrajinske krize u srcu Evrope. A mi stojimo i sve to nijemo posmatramo", naveo je Ešdaun. 

On je zaključio da ako EU ne reši problem u BiH i ako ne izađe s nizom detaljnih i ozbiljnih mera kojima će BiH pokrenuti napred, ta zemlja će ostati gdje je sada. 

"Ona se nije pomjerila ni milimetar napred, negativni su trendovi pojačani, a reforme koje su provođene do 2010. sada se uveliko poništavaju", ocijenio je Ešdaun. 

 

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније