Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

24. 10. 2014. 19:38 >> 19:35

ZA JADRANSKO JONSKI REGION

EK pozdravila novu Strategiju

Evropska komisija pozdravila je danas usvajanje nove Strategije EU za jadransko-jonski region (EUSAIR) od strane lidera EU. Današnjom odlukom Evropskog savjeta daje se zeleno svjetlo za Strategiju koju je EK predložila prošlog juna.

Pripreme za Strategiju već su u toku, sa ciljem unapređenja prosperiteta i rasta u regionu, poboljšanja njegove atraktivnosti, konkurentnosti i povezanosti. Uz učešće četiri balkanske države, Strategija takođe treba da odigra važnu ulogu u približavanju tih država Evropskoj uniji.

Uz Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju, Strategija pokriva četiri Zemlje članice EU (Hrvatska, Grčka, Italija i Slovenija). Zemlje koje nijesu članice EU ravnopravni su partneri u upravljanju i implementaciji Strategije. Organizacije koje predstavljaju civilno društvo i privatne kompanije takođe su uključene u konkretne aktivnosti i projekte u okviru nove Strategije.

 „Današnje usvajanje Strategije EU za jadransko-jonski region važan je korak. Cilj je pozabaviti se zajedničkim problemima združenim snagama i izvući maksimum iz prilika koje dijelimo sa našim partnerima sa Zapadnog Balkana. Sada je odgovornost jadransko-jonskih zemalja, regiona i učesnika da u praksi rade zajedno kako bi Strategiju pretočile u rezultate. Rad treba da počne što je prije moguće. Uspjeh u jadransko-jonskom regionu doprinijeće prosperitetu i bezbjednosti Evrope u cjelini“, prokomentarisao je komesar za regionalnu politiku Johanes Han.

Maria Damanaki, komesarka za pomorstvo i ribarstvo, kazala je kako sa ovom strategijom jadransko-jonski narodi imaju u svojim rukama priliku da se krene dalje i odnosu na krizu i cio region vrate na pravi put za budući održiv prosperitet.

„Naša strategija „plavog rasta“ je već pokazala da mora i okeani iimaju potencijal da genereišu ogroman ekonomski rast i prijeko potrebna radna mjesta. Ja sam uvjerena da će ova makro-regionalna strategija biti nacrt za buduće inicijative u basenu mora i da će biti sagledana sa interesom od strane Mediteranskih zemalja“, kazala je Damanaki.

Obuhvatajući otprilike 70 miliona stanovnika, Strategija EU za jadransko-jonski region (EUSAIR)omogućava saradnju između zemalja članica u četiri ključne oblasti: 1) plavi rast, 2) povezivanje regiona, 3) kvalitet životne sredinei 4) održivi turizam.

Nadovezujući se na iskustvo postojećih makroregionalnih strategija: Strategije EU za region Baltičkog mora i Strategije EU za dunavski region, EUSAIR nudi okvir za mobilizaciju i usklađivanje postojećih evropskih, pretpristupnih i nacionalnih instrumenata finansiranja sa zajednički usaglašenim strateškim ciljevima.

Zemlje učesnice trenutno identifikuju nacionalne i sektorske koordinatore koji će brinuti o implementaciji Strategije na nacionalnom i makroregionalnom nivou. Konferencija povodom pokretanja Strategije koju organizuje Italija kao predsjedavajuća Savjetom u saradnji sa Evropskom komisijom održaće se 18. novembra u Briselu. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније