Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

26. 10. 2014. 08:36 >> 08:44

U SRBIJI

Biraju nacionalni savjet Crnogoraca

Savjet crnogorske nacionalne manjine biće izabran danas u Beogradu, čime će biti omogućena, kako se navodi, afirmacija i zaštita pojedinačnih i kolektivnih identitetskih vrijednosti Crnogoraca u Srbiji.



Nacionalna udruženja Crnogoraca Srbije formirala su jedinstvenu listu budućeg nacionalnog savjeta Crnogoraca, na čijem je čelu slikar Ratko Šoć, za koju će se glasati na elektorskoj skupštini u nedjelju.

Iz Crnogorske nacionalne zajednice Srbije, koju čini 14 udruženja, saopšteno je da će među 22 Savjeta nacionalnih manjina koje žive u Srbiji, prvi put u istoriji, biti izabran i Savjet crnogorske nacionalne manjine.

„Za nacionalno svjesni kolektivni entitet Crnogoraca u Srbiji ovaj dogođaj predstavlja priznanje", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, činjenica da se Crnogorci prvi put na ovaj način organizuju u Srbiji za ostvarenje svojih posebnih prava, koja afirmišu crnogorsku naciju, stavlja crnogorski nacionalni Savjet kao jedan od najkrupnijih principa u istoriji crnogorske nacionalne zajednice koja živi u Srbiji.

„Ovo je i kraj određenog političkog soja Crnogoraca koji se radi sitnih privilegija odrekao svoje tradicije godinama radeći na zatiranju crnogorskog imena i crnogorskog identiteta“, poručili su predstavnici udruženja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније