Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

29. 10. 2014. 21:48 >> 21:45
1

POZVANA NA SKUP

Jahjaga dolazi u Beograd na Trilateralu?

Na sastanku Evropske grupe Trilateralne komisije okupiće se od 31. oktobra do 2. novembra u Beogradu većina lidera iz regiona.

Još nije potvrđeno hoće li kosovska predsjednica Atifeta Jahjaga, koja je pozvana da učestvuje na skupu, zaista i doći u srpsku prijestonicu, prenosi "B92".

Pored premijera Aleksandra Vučića i ministarke za saobraćaj Zorane Mihajlović, najavljen je dolazak važnih zvanica.

Tu će biti doskorašnji premijer Italije Mario Monti, predsjednik Goldman Saksa Piter Saderlend, guverner Nacionalne banke Belgije Luk Koen.

Predsjednik srpskog ogranka te organizacije Jovan Kovačić smatra da skup u Beogradu pokazuje da je Srbija na pravom putu.

“Skup ne bi bio da, ne bi se održavao, ne bismo mi bili članovi Trilaterale da nije Srbija na pravom putu. Znači, pravac Evropska unija. I to ima veliki značaj, zato što je to znak velikog poštovanja i podrške Srbiji na tom putu i uopšte cijelom regionu“, navodi Kovačić.

Dolazak kosovske predsjednice je još neizvjestan. Ona je prije dva dana, zbog višemjesečne političke krize u Prištini, otkazala posjetu Belgiji, gdje je trebalo da se vidi sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Iz njenog kabineta stigao je kratak odgovor.

“I dalje nije donijeta odluka. Analiziraju se sve okolnosti.“

Predsjednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je posjeta Jahjage dobrodošla kroz statusno neutralni okvir.

“Mi smo iskreno posvećeni svestranoj normalizaciju odnosa... Svi su dobrodošli albanski lideri“, naveo je Drecun.

Takođe, među gostima će biti i Đanpaolo di Paolo, bivši ministar vojnog komiteta NATO-a.

Kovačić kaže da u ovom trenutku srpska grupa u Trilaterali nema na svojoj agendi članstvo naše zemlje u NATO-u.

“Da li će Srbija ostati crna rupa na NATO mapi? Pa to ostavljam pametnima da razmišljaju o tome, koliko je to dobro, koliko je to bezbjedno za Srbiju ili ne. Ali da neko zagovara to, u ovom trenutku to nije na dnevnom redu. Da li će biti jednog dana, to pustimo vrijeme da pokaže“, zaključio je Kovačić

Trilateralna komisija je ustanovljena 1973. godine na inicijativu Dejvida Rokfelera i Zbignjeva Bžežinskog kako bi uspostavila bliske odnose između Evrope, Sjedinjenih Država i Japana. Njen značaj pokazuje i podatak da su u posljednjih pet godina šestorica evropskih premijera članovi Trilaterale.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније