Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

31. 10. 2014. 20:16 >> 20:14

DO PONEDJELJKA U ZATVORU

Bandiću ukinut pritvor

Vanraspravno vijeće ukinulo je rješenje o određivanju istražnog pritvora gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću i ostalim osumnjičenima, ali to ne znači da će i oni izaći na slobodu, jer je novo ročište na kojem će istražni sudija ponovno odlučivati o istražnom zatvoru zakazano za ponedjeljak, javljaju hrvatski mediji.

Sudija je početkom prošle nedjelje odredio pritvor svim osumnjičenicima za koje je Uskok to zatražio. Ali, prihvatio je kauciju Petra Pripuza od 7,75 miliona kuna, dok je Miru Laci i Ivanu Markusu odobrio da se mogu braniti sa slobode ako plate 100 hiljada kuna, piše Jutarnji.

Potparol Kantonalnog suda Krešimir Devčića novinarima je ispred suda kazao kako je ukinuta odluka o pritvoru za Bandića i još osam osumnjičenih jer Vijeće smatra da "sudija istrage nije u odnosu na preostale osumnjičene obrazložio isto odluku o kauciji, a što je bio dužan".

Očekuje se da će na novom ročištu u ponedjeljak, na koje će iz zatvora u Remetincu biti doveden i Bandić, još neki osumnjičeni će ponuditi kauciju. Do sada je tu mogućnost najavio i Ljubičićev advokat koji je juče potvrdio da je njegov branjenik, uz kauciju od 2,4 miliona kuna ponudio i ostavku na svoju dužnost, kako bi se otklonila mogućnost ponavljanja djela. Iz istog razloga, ranije je ostavke na sve funkcije u kompanijama u kojima ima vlasnički udio podnio i Pripuz.

Za razliku od njih glavni osumnjičenik Bandić, kojega Uskok tereti kao vezu između svih aktera afere Agram, ranije je najavio da ne planira da podnese ostavku, a njegov advokat je izjavio da nijesu razmišljali o kauciji.

Uz Bandića, Ljubičića i trojicu kojima je prihvaćena kaucija, u Remetincu su završili i gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, direktor građevinske komapanije 'Bramgrad projekt' Branko Mihaljević, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum i glavni advokat Zagrebačkog sportskog saveza Zdenko Antunović.

Istragom je obuhvaćeno ukupno šesnaest osoba i dvije kompanije, a pritvor nije zatražen ni određen za dvije Bandićeve saradnice Ines Bravić i Koraljku Rožanković Uremović, kao ni za upravnika Holdingove podružnice za upravljanje sportskim objektima Dragutina Kosića, te direktora Plinare Antu Dodiga.

Tužilaštvo najavljuje blokadu imovine i ispitivanje najmanje 270 svjedoka tokom istrage, što može potrajati mjesecima, navodi Jutarnji.

U svim navodnim Bandićevim nedjelima, gradonačelnika se sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i Državni budžet. Ukupnu 'štetu' tužilaštvo procjenjuje na oko 20 miliona kuna.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније