Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

22. 11. 2014. 15:21   >>  15:18 3

BIŠA PORTPAROLKA TRIBUNALA

"Presuda Šešelju već napisana"

Puštanje lidera radikala Vojislava Šešelja na slobodu je nedopustivo, posebno zato što je presuda protiv njega već napisana ali nije objavljena, izjavila je za ljubljansko “Delo” bivša portparolka haškog tužilaštva Florans Artman.

"Presuda je već napisana, a niko ne želi da kaže kakva je. Šešelj nije tako bolestan da ne bi mogao da sluša njeno čitanje", rekla je Artman, a prenosi Hina.

Prema njenim riječima, Šešeljevo puštanje na privremenu slobodu nije opravdano ni sa aspekta ljudskih prava.

"Nikoga još nisu prevremeno pustili na takav način. Svakome treba reći da li je kriv ili ne. Niko ne želi da umre, a da ne dobije odgovor na to pitanje", rekla je Artman za slovenački list.

Slučaj Šešelj je, kako je navela, dokaz da su u Haškom tribunalu “potpuno neodgovorni ljudi” koji bi, po njenom mišljenju, trebalo da se povuku, zajedno s glavnim tužiocem Seržom Bramercom.

"Oni su sasvim iznad svega, iznad međunarodnih standarda, iznad Savjeta bezbednosti UN, pa i iznad Boga", dodala je ironično bivša portparolka haškog tužilaštva.

Ona kaže da, kada bi bila na mjestu hrvatskog predsjednika Iva Josipovića, ne bi pisala predsjedniku Haškog tribunala Teodoru Meronu nego članicama Savjeta bezbednosti i pitala ih šta se događa.
 "Za rad Tribunala plaćamo velike novce, a u zamjenu dobijamo samo pokušaj revidiranja istorije sukoba i prevremeno puštanje jednog ludaka", istakla je Artman.

U osvrtu na stanje u Hrvatskoj u vezi s procesom pomirenja i suđenja u Hagu, ona je ocijenila da stvari “previše sporo napreduju” i da je “nacionalizma sve više”. "Toga ne bi bilo da nema straha od suočavanja s prošlošću", rekla je Artman, dodavši da je hrvatska operacija “Oluja” bila legitimna, ali da krivci za zločine koji su tokom i poslije nje počinjeni nisu kažnjeni.

"Ako neko progovori o tim zločinima, automatski se optužuje da se protivi akciji kojom je Hrvatska povratila kontrolu nad svojom teritorijom",  navela je Artman u razgovoru za slovenački list.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније