Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

29. 03. 2013. 13:40   >>  13:43 1

NJEMAČKA

Nema datuma ako Srbija ne ispuni svih sedam uslova

Ambasador Njemačke na Kosovu Peter Blomajer izjavio je da Srbija ne može dobiti datum za početak razgovora o učlanjenju u EU ukoliko ne ispuni sedam uslova koje su postavili njemački zvaničnici.

U interviju za dnevnik Koha ditore Blomajer je rekao da će Srbija ostati bez datuma za pregovore ako ne ukloni svoje paralelne strukture na sjeveru Kosova, što je jedan od četiri zahtjeva koji se, od postavljenih, odnose na Kosovo.

Njemački ambasador je za list ocijenio da je ono što je predloženo u Briselu u suprotnosti sa izjavom premijera Kosova Hašima Tačija da asocijacija neće imati izvršna ovlašćenja i da se neće dozvoliti stvaranje trećeg nivoa vlasti, jer bi bilo protivustavno.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prišitne, Blomajer je ocenio da Asocijacija/zajednica opština sa srpskom većinom treba da funkcioniše u skladu sa zakonima Kosova.

Njemački ambasador je izrazio vjeru da će strane 2.aprila postići rešenje kojim će se sačuvati funkcionalnost države Kosovo, što je, kao je ocenio, suštinsko pitanje u procesu.

Prema njegovim riječima, ne postoji plan B za sjever Kosova ukoliko dođe do neuspjeha razgovora, ali da se status kvo na sjeveru takodje ne može više tolerisati.

Od rezultata dijaloga će zavisti da li će EU početi razgovore sa Kosovom o sporazumu za stabilizaciju i pridruživanje kao i da li će Srbija dobiti datum početka pregovora o učlanjenju, ocenio je on.

Njemački ambasador je ponovio da EU ne želi da u članstvo primi zemlje sa neriješenim pitanjima.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније