Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

24. 11. 2014. 19:53   >>  19:50

DIREKTOR ČAKRABARTI

"EBRD dovodi investitore na Balkan"

Evropska banka za obnovu i razvoj radi na dovođenju investitora u region Balkana, koji bi pomogli u restrukturiranju i razgradnji nenaplativih kredita. To je izjavio predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti.

Banke na Balkanu imaju problem sa stalno rastućim teretom nenaplativih kredita, istaknuto je na konferenciji Nacionalne banke Austrije (OeNB) o evropskoj ekonomskoj integraciji "Izazovi rebalansa u Evrorpi - perspektive za centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu". 

Stopa nenaplativih kredita iznosi više od 20 odsto, a za EBRD ovaj problem koji slabi banke, kao investicije i privredni rast, predstavlja jedan od glavnih problema regiona, koji ne mogu da riješe samo vlade i banke. 

Čakrabarti je kazao da je na terenu, pored akcionih planova, potrebno i pravno okruženje koje ohrabruje restrukturiranje. 

EBRD je, kako je podsjetio, i sama uključena u mjere sanacije u istočnoj i jugoistočnoj Evropi. 

Čakrabarti je ukazao da EBRD trenutno radi na dovođenju investitora u region koji su specijalizovani za procese restruktuiranja, kako bi lokalne banke ponovo bile dovedene u stanje da se skoncentrišu na davanje novih kredita. 

"I pored tereta nenaplativih kredita, kao posljedica krize, daljih loših izgleda razvoja privreda na zapadnom Balkanu i recesije koja traje u Hrvatskoj i Srbiji, jugoistočna Evropa je region sa puno potencijala", ocijenio je predsjednik EBRD.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније