Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

26. 11. 2014. 10:49 >> 10:53

I ZENIČANI

Sarajlije se guše u zagađenom vazduhu

Glavni grad BiH i jutros je osvanuo u oblaku prašine. Kada pogledate fotografije snimljene sa Trebevića zapitate se gdje je Sarajevo jer se s planine vidi samo gusta siva masa. Kako su za Klix.ba rekli u Odsjeku za kvalitet zraka Federalnog hidrometeorološkog zavoda, nivo zagađenih materija u Sarajevu je iznad granične vrijednosti.

Ista situacija je i u Zenici, gdje je nivo sumpordisoksida na svim mjernim mjestima iznad granične vrijednosti.

 

 

"Što se tiče ostalih mjernih mjesta, u samoj Tuzli nema prekoračenja osim na jednoj mjernoj stanici u centru grada, ali je tu situacija dosta bolja nego u Zenici i Sarajevu. U Lukavcu je mnogo bolja situacija. Uglavnom, u južnim i centralnim djelovima Bosne uspostavljena su takva atmosferska stanja koja pogoduju koncentraciji zagađujućih materija", rekao je za Klix.ba Enis Omerčić iz Odsjeka za kvalitet zraka FHMZ-a.

S obzirom na to da će i u narednim danima biti slični vremenski uslovi i da neće biti vjetra, očekuje se da će zagađenje vazduha biti prisutno minimalno do petka, kada se očekuje blago poboljšanje.

Zagađenje vazduha najviše osjete plućni i srčani bolesnici. Broj osoba koje se javljaju u Hitnu pomoć KS je povećan proteklih dana.

"Pomoć traže ljudi koji pate od angine pektoris, hroničnog bronhitisa, astme i koji imaju problem s povišenim pritiskom. Savjetuje se svima da čim mognu odu na planine i mjesta gdje je čist zrak. Upućujemo apel i nadležnima da riješe ovaj problem jer ova zagađenja mogu biti okidač za razna oboljenja", rekao je dr. Adem Zalihić iz Hitne pomoći KS.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније