Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

28. 11. 2014. 08:36   >>  08:33 2

NOVI ZAKON U SRBIJI

Zatvor i ako ljekara časte čokoladom

Robiju od tri godine, po Krivičnom zakoniku, mogu da očekuju pacijenti - koji poklone daju, i ljekari koji ih primaju. Međutim, u Srbiji vlada tradicija da se ljekarima kupuju prigodni pokloni kao zahvalnosti nakon dobro urađene intervencije.

 

Da je pojava čašćavanja ljekara masovna i problematična pojava pokazuje i odluka stranih farmaceutskih kompanija da ljekarima ubuduće neće smjeti da poklone olovku, kalendar ili rokovnik, i da će morati da objavljuju ime i prezime svakog ljekara kojem su platili odlazak na kongres.

Milan Škulić, profesor krivičnog prava na beogradskom Pravnom fakultetu, objašnjava za "Blic" da formalno pravno kao mito se tretira i davanje sitnih poklona ljekarima.

"Čokolade, bombonjere, parfemi koji se poklanjaju ljekarima kao znak zahvalnosti bi trebalo da budu mito, ali ih mi tumačimo na fleksibilan način. Kod nas je mito kada nekome ponudite novac", ističe prof. Škulić.

On kaže da je krivična odgovornost na onima koji daju, ali i na onima koji primaju poklon.

Za dr Milenu Jauković, nekadašnju sekretarku Etičkog komiteta, mito je iznuđivanje usluge, ali ako se neko na kraju liječenja zadovoljan i srećan zahvali ljekaru čokoladom i kafom ne smatra to mitom već poklon.

"Mito je iznuđivanje usluge, a davanje poklona je paganski običaj zahvalnosti za nešto što se dobro završilo. Iskustvo drugih koji nijesu dobro prošli u bolnici, jer nijesu platili uslugu navodi ih da i sami nude novac, što je nešto drugo od poklona. Ali, ljekar ne smije da uzme takav poklon, već treba da se bori da bude odgovarajuće plaćen", kaže dr Jauković.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније