Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

30. 03. 2013. 12:57   >>  13:37

AFERA SARTID

SRBIJA: Kolesaru pritvor do 48 sati

Nemanji Kolesaru, bivšem šefu kabineta pokojnog premijera Srbije Zorana Đinđića, određeno je policijsko zadržavanje do 48 sati. Saslušanje Kolesara o aferi Sartid počelo je jutros u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu.

Kako saznaje B92, Kolesar je osumnjičen da je zloupotrijebio ovlašćenja, da je inicirao i svojim uputstvima naložio pokretanje stečaja u smederevskoj željezari Sartid i prenošenje mjesne nedležnosti s Trgovinskog suda u Požarevcu na Trgovinski sud u Beogradu kako bi lakše kontrolisao stečaj.

Božidar Đelić, Miroljub Labus i Nemanja Kolesar saslušani su krajem prošle godine u policiji u vezi sa spornom privatizacijom „Sartida“.

Ministar za privatizaciju Srbije u vrijeme operacije „Sartid“  bio je Aleksandar Vlahović, direktor Agencije za stečaj, likvidaciju i sanaciju banaka bio je Nemanja Kolesar, nekadašnji šef kabineta Zorana Đinđića, a ambasador SAD u Beogradu bio je Vilijem Montgomeri.

Kljajević je, kako saznaje B92, kao predsjednik trgovinskog suda samoinicijativno 27. marta 2003. godine donio rješenje o skidanju svih hipoteka i zaloga nad imovinom Sartida i tako stvorio preduslov da se Sartid proda bez tereta i dugovanja. B92 prenosi da se očekuje i procesuiranje svih ostalih koji su učestvovali u toj aferi, a koji su obuhvaćeni dosadašnjim detaljnim provjerama radne grupe.

Prvi potpredsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će u subotu iznijeti podatke o zloupotrebama koje su Srbiji nanijele štetu veću od 700 miliona evra i najavio otvaranje novih predmeta u Srbobranu, Kovinu, Leskovcu i drugim mestima.

"Sartid“ je prodat neposrednom pogodbom za 23 miliona eura „Ju-Es stilu“, dok su dugovi koji su se procjenjivali na 1,7 milijardi dolara (po ocjeni Savjeta za borbu protiv korupcije) prenijeti na državu. Ova američka kompanija je na taj način dobila kompletnu novu i staru željezaru sa 300 hektara zemlje, tri livnice, fabriku bijelih limova u Šapcu, smederevsku luku od regionalnog značaja, slobodnu carinsku zonu u Smederevu, površine od 21 hektar, fabriku kreča u Kučevu, kao i niz drugih nekretnina.

Dosadašnja istraga u ovom slučaju došla je do saznanja da je uvođenje „Sartida“ u stečaj bilo namjerno i da je cilj bio da se smanji kupovna cijena, prenosi B92.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније