Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Anadolija ]

22. 12. 2014. 17:49   >>  17:45

NOVI SISTEM

Skoplje: Demonstracije zbog oporezivanja

Oko 3.000 demonstranata okupilo se na skopskom trgu Jena Borets, u Makedoniji, negodujući zbog odluke vlade o povećanju stope odbitaka na rad koje planiraju da uvedu od 2015.

Prema novom zakonu svi oni koji imaju ugovor o djelu od 1. januara 2015. imaće odbitke u visini 37 posto na ostvareni prihod. Okupljeni demonstranti su nosili transparente sa natpisima "Poreski raj se pretvorio u poreski pakao", "24/7 = 35 %", kao i "Ne državnom reketu". 

Jedan od demonstranata rekao je da će taj zakon dodatno osiromašiti radnike koji imaju ugovor o djelu. 

Demonstranti su poručili makedonskoj vladi da se treba uozbiljiti, jer u protivnom protesti će se nastaviti i nakon novogodišnjih praznika. 

Predsjednica Samostalnog sindikata makedonskih novinara i zaposlenih u medijima (SSNM) Tamara Čausidis kazala je da će novi porez najviše pogoditi upravo novinare. Ona je istakla da trećina novinara u zemlji radi kao freelancer. 

Nastavnik stranog jezika Antonio Mihajlov kazao je da većina građana nije imala podatke o odluci vlade, te da će to nakon 1. januara dodatno povećati bijes građana.  

Nezadovoljana masa prošla je ispred zgrade Parlamenta Makedonije i zgrade Ministarstva za socijalnu politiku. Demonstranti su uzvikivali "Ako nema pravde nema ni mira" i "Ne kradite nam hljeb". Nakon ministarstva demonstranti su odšetali prema zgradi Vlade Mekedonije. 

Građani koji rade na ugovor o djelu, a prije svega novinari, umjetnici, prevodioci i studenti, na zgradu Vlade Makedonije bacali su sitni metalni novac. 

Prema novom zakonu svi Makedonci koji imaju ugovor o djelu, a koji imaju plaću veću od minimalne 9.590 dinara (156 eura) imaće odbitke od 37, umjesto dosadašnjih 10 posto. U taj postotak spadaće porez na lični dohodak, te odbijanja na penzioni i zdravstveni fond.

Stara stopa odbitaka, odnosno ona u iznosu od 10 posto, ostala je kod sportista, parlamentarnih zastupnika, savjetnika i drugih zaposlenih u javnom sektoru. Iz makedonske vlade ranije je poručeno da se neće praviti izmjene u novom sistemu oporezivanja. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније