Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

08. 01. 2015. 13:32 >> 13:28
8

NIKOLIĆEVA BOŽIĆNA PORUKA

PPD:Obesmišljena funkcija predsjednika

Pokret za prosvećeno društvo (PPD) uputio je protest zbog božićne poruke predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i ocijenio da je se radi o "nedopustivoj zloupotrebi ovog praznika, kršenje Ustava Srbije i obesmišljavanje funkcije predsjednika Srbije".

 

 

 

"Povodom Božića, predsjednik Nikolić je unio ritualno drvo – badnjak u javnu zgradu sekularne Republike Srbije i organizovao vjerski obred koji je izvelo svešteno lice. Potom, predsjednik Nikolić je uputio poruku građanima Srbije u kojoj je, kao predstavnik svetovne vlasti, zagovarao religiozni pogled na svijet dajući prednost onima koji vjeruju u boga nad onima koji ne vjeruju", smatraju u Pokretu.

"Želim vam da u Boga vjerujete kao što vjerujete u sebe, jer ako ne vjerujete u sebe ni Bog vam ne može pomoći, a ako ne vjerujete u Boga ni sebi ne možete pomoći", rekao je Nikolić u božićnoj poruci.

Uz podsjećanje da Nikolić svojom funkcijom predstavlja sve građane Srbije, i vjerujuće i nevjerujuće, i pravoslavne i nepravoslavne, Pokret smatra da predsjednik ne smije da ističe jednu grupu građana u odnosu na drugu niti da ih vrednuje po bilo kom osnovu.

"Predsednik svetovne države ne treba da šalje Božićnu poslanicu niti da drži propovijedi, nego da to prepusti predstavnicima crkava. Od predsjednika Tomislava Nikolića se očekuje uzdržana čestitka sa dobrim željama onima koji slave, bez obzira na vjeroispovest građanina Tomislava Nikolića", piše u saopštenju PPD.

Pokret je podsjetio i na svetovni karakter Srbije, odvojenost crkve i države, kao i ravnopravnost crkava i vjerskih zajednica, koji su ustanovljeni članovima 11. i 44. Ustava, pa se vjerski rituali ne mogu izvoditi u sjedištu svetovne vlasti. 

Pokret za prosvećeno društvo teži zajednici slobodnih, obrazovanih i aktivnih pojedinaca koji prihvataju međusobne razlike kao osnovu za saradnju. Kako se navodi na fejsbuk stranici pokreta, njihove aktivnosti su usmjerene na sfere obrazovanja, kulture i javne riječi, uključujući i politiku.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније