Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

03. 04. 2013. 09:50 >> 15:00

DRAMA U BRISELU

Nema dogovora Beograda i Prištine

Više od trinaest sati mukotrpnih pregovora, između Beograda i Prištine, nijesu urodili plodom. Dačić: Uložen veliki napor, ali i dalje postoje razlike oko najznačajnijih pitanja. Bilo podizanja tonova. Vučić nudio ostavku, Dačić odbio.

Više od trinaest sati mukotrpnih pregovora između Beograda i Prištine nijesu urodili plodom. Došlo je, u jednom trenutku, i do podizanja tona između prvog potpredsjednika Vlade Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Hašima Tačija, poslije čega je uslijedila pauza u pregovorima. Vučić je, u jednom trenutku, čak, ponudio i ostavku Ivici Dačiću! Ipak, srpska delegacija je ostala jedinstvena.

Priština je, istovremeno, ostala čvrsta u svojim nastojanjima da ne popusti ni za pedalj, pa tako, ni ova, osma po redu runda dijaloga, najavljivana kao ključna, završna i suštinska, nije urodila plodom, kao ni one prethodne.

"Razgovori su bili dugotrajni, veoma teški, iscrpljujući i dramatični, ne po tonu, nego po onome što se dobija, i što se gubi, i po mogućim posljedicama. Uložen je veliki napor, ali i dalje postoje značajne razlike oko najznačajnijih pitanja, koja se prije svega tiču nadležnosti Zajednice srpskih opština, oko pitanja policije i pravosuđa - izjavio je premijer Srbije Ivica Dačić sinoć oko ponoći, okupljenim novinarima ispred zgrade Evropske službe za spoljne akcije.

Čitavog dana u utorak sastajale su se dvije delegacije, odvojeno i zajedno, s visokom predstavnicom Ketrin Ešton. Ali, nije vrijedjelo.

"I pored toga što smo imali tako dugotrajne sastanke, više puta, u različitim formatima, nismo uspeli da dođemo do potpunog dogovora. Trenutno nemamo dogovor", naglasio je Dačić i istakao da sada ostaje još neko vrijeme da se eventualno dođe do rješenja i da se sakupe utisci poslije jučerašnjeg teškog dana.

On je razgovore ocijenio kao korektne, ali istakao da su stanovišta i dalje udaljena.

Dačić je poručio da jedinstveno treba da se prihvati ili odbije odluka koja može biti teška po Srbe na Kosovu, ali da i posljedice, u slučaju odbijanja, mogu, s druge strane, da budu teške i za naš narod na Kosovu, ali po cijelu Srbiju. Premijer Srbije je poručio da će se u narednim danima obaviti konsultacije u Beogradu o tome šta dalje treba činiti.

Negdje oko 18 sati, pregovori su došli u ćorsokak. Sve je bilo mučno i napeto, a Aleksandar Vučić i Hašim Tači su, prema informacijama koje su stizale iz krugova bliskih pregovorima, u tim momentima digli glas jedan na drugog. Ketrin Ešton je tada odlučila da napravi malu pauzu, da bi se strasti smirile.

"Toga ima na svakom sastanku", objasnio je Dačić "povišene tonove". "Atmosfera je bila malo napetija, zbog toga što se procjenjivalo da je ovo poslednji dan za dogovore. Ali i mi i Priština treba da šaljemo dobre poruke za naše građane i za naše međusobne odnose, da to bude naš doprinos pronalaženju rješenja.

Tači je ovu prepirku vidio drugačije.

"Nije to bio lak sastanak. Bilo je, takođe novih učesnika, koji nisu bili pripremljeni na realnost koju imamo na Kosovu. Potrebno im je dodatno vrijeme da se adaptiraju na dijalog i naprave distancu s prošlošću", zaključio je Tači.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније